Redactie
Redactie Inspiratie 25 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over de vrucht durian: een sexy maar stinkend gezondheidsbommetje

Misschien heb je hem wel eens gespot tijdens een verblijf in Thailand, Indonesië of een ander prachtig Aziatisch oord: de Durian vrucht. Een flinke vrucht, met gevaarlijk ogende stekels en een penetrante lucht. Culy was benieuwd naar de eigenschappen van deze stekelige vrucht en zocht het uit. 

De durian vrucht komt alleen voor in Aziatische landen en kan wel 8 (!) kilo wegen. Hij wordt veel verkocht in kleine kraampjes op straat. Het openmaken van de vrucht kun je het beste aan ervaringsdeskundigen over laten: dat is namelijk best een klus. De inhoud van de vrucht heeft een pudding-achtige substantie en smaakt krachtig en scherp, maar tegelijkertijd ook zoet en romig.

Gekke stinkvrucht

Qua smaak wordt de durian ook wel vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas – en dat tegelijkertijd. Klinkt niet erg smakelijk misschien, maar dit is nou echt zo’n vrucht die je moet léren eten. Gewoon proberen dus als je de kans krijgt.

In veel hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden in Azië is de durian overigens verboden, simpelweg omdat de geur zó sterk is dat hij urenlang in de ruimte blijft hangen. Niet echt smakelijk voor andere gasten die van een heerlijk Aziatisch diner aan het genieten zijn natuurlijk. In Azië wordt de durian in allerlei (voornamelijk zoete) gerechten verwerkt. Het is een favoriet ingrediënt in koek, snoep en ijsjes.

Een sexy gezondheidsbommetje

Waarom je deze gekke vrucht toch zou moeten eten? Omdat ‘ie super gezond is! Durian bevat relatief veel eiwitten (wat bijzonder is voor een vrucht) en gezonde vetten (wat eigenlijk alleen vriendje avocado met hem deelt). Een ander voordeel van de vrucht is dat hij flinke hoeveelheden tryptofaan bevat, een stofje dat er onder andere voor zorgt dat je je happy voelt én goed kunt slapen. 

In Zuid-Oost Azië zijn ze er zelfs van overtuigd dat de Durian je seksleven op kan spicen (!). Een verklaring hiervoor kan dat stofje tryptofaan zijn, wat een ontspannende werking en invloed op je seksuele activiteit heeft. Fruit als afrodisiacum: zou het dan echt kunnen?

Helaas komt de vrucht alleen in Zuid-Oost Azië voor. Mocht je binnenkort een reis die kant op hebben gepland, stop dan zeker even je neus in de Durian  – maar we hebben je gewaarschuwd! 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.