De favo smaakmakers van Lola Tuhuteru: ‘Ik eet het liefst iedere dag nasi goreng, ook voor het ontbijt’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FSMAAKMAKERSLOLA.jpg)
In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer: schrijver, kok en smaakbewaarder Lola Tuhuteru.
Indische bakery
Lola is een vrouw van geur, kleur en herinneringen op je bord. Ze schreef al een kookboek en werkt nu aan haar tweede: RINDU, dat in november verschijnt.
Tussen fotodagen, receptontwikkeling en haar recente traditionele bruiloft op de Molukken door, is ze continu bezig met eten. Haar favorieten? Comfortfood met een verhaal, familierecepten en een flinke schep sambal.
Als drijvende kracht achter Toko Lo – haar Indische bakery & cateringbedrijf – bakt Lola al meer dan twaalf jaar op bestelling. Niet zo gek dat haar eerste boek: Toko Lo – Indisch Bakboek een plek veroverde in de top 5 van het Gouden Kookboek. We leren haar nóg beter kennen in een nieuwe ‘Smaakmakers’.
Smaakmakers: Lola Tuhuteru
Keukentool
“Gek genoeg gebruik ik voor bijna alles een vork. Grappig hoe vaak je ‘m pakt uit gemak.”
Groente
“Aubergine! Kan het de hele dag, elke dag, eten in allerlei variaties.”
Ultieme kookles
“Kreeg ik van mijn man Max. Hij leerde me zelf santen (kokoscrème, red.) maken. Heb het sindsdien nooit meer gekocht!”
Voor vrienden
“Kook ik het liefst uitgebreid. Ik heb altijd keuzestress. Het begint met iets kleins en uiteindelijk maak ik er van alles bij.”
In de toko
“Kue srikaya (een zoete, groene, zachte en smeuïge cake, red.)!”
Dessert
“Tiramisu, mijn ultieme favoriet!”
Verlanglijst
“Ik wil naar Mexico gaan voor het eten en ook weer naar Ambon omdat mijn wat-ik-weer-en-meer-wil eten-lijstje met de dag groeit.”
In de keuken van Lola Tuhuteru
Geen genoeg van
“Gochujang, dat gaat momenteel door alles heen.”
Overweldigend
“De Molukken. Ik ging er in april naartoe om daar volgens traditionele wijze te trouwen. En daar ben ik zo enorm verwend met eten door familie. Wauw: wat was én is er nog veel te ontdekken!”
Dit product heb ik altijd in huis:
“Roomboter!”
Kookboek
“Momenteel weer helemaal verzot op Patisserie Made Simple van Edd Kimber. Dat boek heb ik al meer dan 10 jaar in huis. Toevallig ging ik vorige maand weer door mijn boeken bladeren en toen werd ik weer verliefd op dit schattige boekje.”
De favorieten van Lola Tuhuteru
Tijdens mijn puberteit
“At ik alles met pasta.”
Neerploffen
“Op de bank met een verse gemberthee.”
Rijstgerecht
“Nasi goreng. Het liefst iedere dag en dan ook nog als ontbijt!”
Indonesië
“Tijdens mijn huwelijksreis op de Molukken heb ik waanzinnig gegeten. Normaal word ik altijd ziek op vakantie en nu voor het eerst niet. Mijn mond stond soms helemaal in de fik, maar dat was het waard!”
Mayonaise
“Zaanse, it just hits different.“
Liever niet
“Tahu gejrot pedas (een pittige Indonesische snack, met een zoetzure, pittige saus, red.)”
Ontdekking
“Es selendang mayang, goddelijk! Het is een drankje met puddinkjes van kokosnoot met een subtiele hint van pandan zonder dat het overheerst. Waanzinnig lekker met mierzoete siroop!”
De deur uit met Lola Tuhuteru
Op vakantie
“Waar we ook heengaan, gaat er altijd een grote pantertas mee, gevuld met snacks, snoep, drinken en zelfs versgebakken pasteitjes. Die tas is vaak al voordat we op de bestemming aankomen voor de helft geplunderd…”
In de snackbar
“Patatje babi pangang met een broodje kaassoufflé met mayonaise.”
Noedels
“De dikke eiermie is mijn favoriet, omdat alles zo lekker plakt.”
Lekkerste ooit
“Kuah ikan kuning dan kenari (Indonesische vissoep, red.). Het is heerlijk met rijst omdat het vocht van de vissoep dan zo lekker in de rijst verdwijnt. “
Favoriete snack
“Pastei!”
Inspiratiebronnen voor Lola Tuhuteru
Ziek
“Dan eet ik pannenkoeken en soep.”
Saus
“Vers gemaakte knoflooksaus volgens recept van tante Marion.”
Inspiratie
“Cliché genoeg overtreft niemand mijn oma’s. Deze vrouwen konden met elk ingrediënt een feestmaal op tafel toveren. Zelfs met het kleinste budget en op de meest onverwachte momenten. Niets was hen ooit te veel.”
Overrated
“Komijn.”
Vanavond
“Staat er courgettesalade met chipolata en gevulde gepofte zoete aardappel op het menu.”
> Meer informatie over de catering, workshops en het boek ‘TOKO LO – Indisch Bakboek van Lola Tuhuteru vind je op haar website.
Meer interviews:
- De favo smaakmakers van Nana van Connecting Flavors: “F*ck de hype, ga voor authenticiteit!”
- Palestijnse chef Sami Tamimi: “Mijn moeders karnemelkfattoush is het ultieme familierecept”
- Eveline Wu: ‘Matcha met kokoswater is mijn laatste ontdekking’