Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x ontbijtinspiratie van de Culy-redactie

Als Culy-redactie zijnde liggen we ‘s avonds in bed al te denken aan het ontbijtje van de volgende ochtend (je bent een foodie of je bent het niet). Benieuwd wat er dan zoal op ons bord komt te liggen? Speciaal voor de trouwe Culy-lezers geven we onze beste tips voor ontbijtinspiratie prijs.

6 x ontbijtinspiratie van de Culy-redactie

1. Op z’n Spaans

Fun fact: als Culy’s Winnie de keuze heeft tussen hartig en zoet, dan zal ze bíjna altijd voor hartig kiezen. In een ontbijtje vertaalt zich dat meestal in een dikke snee zuurdesembrood (liefst zelfgemaakt, want wat is dat leuk!) con tomate. Op z’n Spaans dus! Dit is het stappenplan waarmee we te werk gaan:

  • Toast een dikke snee zuurdesembrood
  • Neem er een volledig teentje (gepelde) knoflook bij en wrijf met de knoflook over de toast.
  • Halveer een tomaat en pas dezelfde methode toe: wrijf met de binnenkant van de tomaat op het brood, zodat de sappen lekker in het brood kunnen kruipen.
  • Besprenkel met een beetje extra vierge olijfolie van kwaliteit.
  • Werk af met Maldon zeezout en verse peper van de molen.

Mag het wat luxueuzer? Dan graag wat avocado of jamón erbovenop, alsjeblieft.

2. Vergeet die kardemom niet

Kardemombroodjes kende ze al jaren, maar het was pas toen Culy’s Winnie deze smoothie met mango, banaan en kardemom maakte dat ze besefte hoe goed deze specerij het in ontbijtje doet. Het maakt alles gewoon net wat interessanter, volwassener en frisser, zoals bijvoorbeeld ook deze granola met tahin en kardemom.

Kortom: vergeet dat potje kardemom in je keukenkastje niet en gebruik het naar hartelust in je ontbijt. Denk aan smoothies, havermout, granola, bij yoghurt en – vanzelfsprekend – in zelfgemaakte kardemummabullar.

Granola met tahin en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Gerookte eieren

Gepocheerd, gebakken of in een omelet: ontbijten met een eitje heeft iets koninklijks, vinden we. Laatst ontdekten we trouwens een geweldig product om je wekelijkse eitje specialer te maken: smoked eggs. Deze eieren zien er hetzelfde uit als gewone eieren, maar zijn lang en traag gerookt. Daardoor hebben ze een subtiel rookaroma, wat je Eggs Benedict of spiegelei dat extra vleugje Culy geeft…

gerookte eieren van smoked eggs europe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Indiase toast

Culy’s Nancy is sinds ze het boek Indian-ish van Priya Krishna onder ogen kreeg volledig in de ban van chaat masala. Dit specerijenmengsel kun je in de goed gesorteerde toko wel vinden.

Het ruikt een beetje naar eieren en dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar juist dat beetje funky is soms precies wat je nodig hebt in je leven. Het is in ieder geval goddelijk op een goede snee toast met amandelboter. Sprenkel de chaat masala er dan rijkelijk overheen. Je wil nooit meer een boterham met pindakaas.

Chaat masala
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Warme havermout van Nomly

Om de één of andere reden geeft het altijd veel bevrediging om al voor het ontbijt in een pannetje te staan roeren. Minstens zo veel bevrediging geeft het om je daarna te warmen aan een kommetje warme havermout.

Maak het jezelf gemakkelijk en laaf je aan onze nieuwste ontdekking: de kant-en-klare havermoutmixen van Nomly. De noten, pitten en zaden hebben ze er al ingestopt, evenals smaakmakers als rauwe cacao, hazelnoot & Bourbon vanille of kokos, kurkuma, gember & (daar is ‘ie weer) kardemom. Flinke scheut (plantaardige) melk erbij, twee minuten laten koken en klaar ben je. En da’s toch wel verdraaid makkelijk.

In totaal zijn er vier smaken. En natuurlijk kun je je kom havermout nog opleuken met toppings als noten, fruit en een grote schep pindakaas of notenboter.

> Je kan het natuurlijk ook helemaal zelf maken: verwarmende havermout met grapefruit & pompoenpitten

Nomly ontbijtinspiratie
Bron: Nomly

6. Snelle ontbijt tortilla’s

Het wordt geen groter feest bij het ontbijt dan met ontbijt tortilla’s! De truc is om goede, kleine maistortilla’s te vinden (die van Let’s Salsa of La Morena bijvoorbeeld). Roereitje met bosui erop, avocado, kneepje limoensap, wat knapperige radijs en tot slot een scheutje van je favoriete hot sauce.

Ook de ideale manier om wat leftover tortilla’s op te maken!

> Naar recept: snelle ontbijt tortilla’s met roerei, avocado en limoen

Ontbijt tortilla's met roerei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.