7 heerlijke varianten op Eggs Benedict

Culy 11 jan 2016 Inspiratie

Dat we op de Culy redactie dol zijn op Eggs Benedict, mag duidelijk zijn. Maar verandering van spijs doet eten, dus geven we jullie graag 7 heerlijke varianten op dit klassieke ontbijt/brunchgerecht.

Waar komt Eggs Benedict nu precies vandaan?

Over de oorsprong van het gerecht wordt nog altijd druk gespeculeerd. Dit lijkt de meest aannemelijke: in een artikel in The New Yorker uit 1942 werd de beroemde Wall Street-beurshandelaar Lemuel Benedict geïnterviewd. Hij vertelde dat hij in 1894 bij het Waldorf Hotel binnenliep met een kater.

Hij wilde graag beboterde toast, gepocheerde eieren, krokante bacon en Hollandaisesaus. De maître van het hotel, Oscar Tschirky, was zo onder de indruk van de bestelling dat hij het gerecht op de kaart zette. Wel verving hij de bacon door ham en de toast door English muffins.

eggs benedict Culy

Varianten

Traditioneel bestaat Eggs Benedict uit twee gehalveerde English muffins, met daarop ham, gepocheerde eieren en Hollandaisesaus. Dit zijn 7 fijne twists:

1. Bacon in plaats van ham

2. Bagels in plaats van English muffins

3. Béarnaisesaus in plaats van Hollandaisesaus

4. Eggs Blanchard: béchamelsaus in plaats van Hollandaisesaus

5. Eggs Florentine: spinazie in plaats van ham, of spinazie én ham.

6. Eggs Hemingway (ook wel eens Eggs Copenhagen genoemd): gerookte zalm in plaats van ham.

7. Irish Benedict: corned beef in plaats van ham.

Met bacon én bieslook
Met bacon én bieslook

 

  • Gepocheerd ei
  • Brood (origineel een Engels muffinbroodje, in Nederland komt een geroosterde beschuitbol het dichtst in de buurt)
  • Ham of bacon
  • Hollandaise saus

Voor de saus:

  • 3 eierdooiers
  • 10 ml witte azijn
  • 60 ml witte wijn
  • 75 gram gesmolten boter
Reageer op artikel:
7 heerlijke varianten op Eggs Benedict
Sluiten