Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je ook deeg kunt maken van avocado?

Een simpel deeg – bijvoorbeeld voor quiche, hartige taart of gebak – bestaat meestal uit meel, water, zout en een vetstof. Dat je voor die vetstof ook avocado’s kunt gebruiken, leerden we van Jamie Oliver. Mind. Blown. Maar het is écht waar: je kunt dus deeg maken van avocado.

Rondslingerende avocado’s

Deeg van avocado maken: waarom zou je? Nou, omdat de avocado één van de meest gekochte ingrediënten is in de supermarkt. Dat leert Jamie ons in zijn laatste boek 7 x anders, waarin hij uitgaat van de 18 meest gekochte ingrediënten en je daar recepten en inspiratie voor geeft.

Maar ook omdat de meeste mensen maar wat vaak nog een verdwaalde avocado in de keuken hebben liggen, die vraagt om een nuttige toepassing. En daarnaast misschien wel omdat avocado veel gezonde vetten bevat.

Deeg van avocado maken

Dat laatste bracht de Britse chef dan ook op het idee om er deeg van te maken. “Een jaar of vijf geleden heb ik aan de universiteit een studie voeding gevolgd (Jamie deed de studie ‘Food Nutrition’ in Londen, red.)”, zo vertelde hij in een interview met Culy. “Daar ben ik gaan denken: hoe kan ik die gezonde vetten gebruiken om toffe dingen mee te doen?”

Deeg maken dus! Jamie: “Door toevoeging van avocado krijg je een deeg dat ook wel doet denken aan deeg op basis van olijfolie, zoals je in Mediterrane landen veel ziet. Het is wat minder kruimelig, iets robuuster, maar het houdt ingrediënten goed vast.”

Bananenbrood met avocado

Als je dat eenmaal weet, zijn de toepassingen ineens eindeloos. Een rondje internet leert ons dat je nog veel meer soorten deeg van avocado kunt maken. Van Indiase paratha (flatbread) tot aan pizzadeeg met avocado, brioche van avocado en zelfs avocado-bananenbrood. Daarin vervangt de avocado de rol van boter, wat deze recepten ook nog eens veganistisch maakt.

En dan hebben we nóg een verrassende toepassing voor avocado: je schijnt er ook een hele lekkere (vegan) avocado-Hollandaise mee te kunnen maken. Volgens Jamie gaat dat héél goed samen met vis…

Quiche van avocadodeeg uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.