Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 18 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Tijd voor tosti’s! Wij delen 5x inspiratie voor een niet-saaie tosti uit de pan

Wie geniet er niet van tijdens de lunch: twee dikke, knapperige sneeën brood met daartussen een heerlijke laag gesmolten kaas, die je vervolgens schaamteloos door je favoriete dipsaus heen haalt. We hebben het natuurlijk over de tosti! Wij delen 5x onze lekkerste tips voor een niet-saaie tosti uit de pan.

Omdat je misschien ondertussen wel uitgekeken bent op die klassieke ham-kaas tosti. Of omdat je je collega’s eens jaloers wil maken op hoe goed jouw lunch eruit ziet.

Tosti uit de pan

Als je erover nadenkt, is een tosti misschien wel de meest veelzijdige lunch die je je kunt voorstellen – zonde dus eigenlijk dat we toch vaak weer terugvallen op de klassieke ham-kaas tosti!

Vaak beleggen we voor het gemak een paar boterhammen met een plak ham en een plak kaas (vooruit, 2 plakken kaas dan), om deze vervolgens even kort onder het tosti-ijzer te leggen.

Toch hebben we deze  versie van de verdrietige, geplette tosti in 2023 achtergelaten: geloof ons, het is écht de moeite waard om je tosti even te bakken in een koekenpan. Besmeer je boterham met mayonaise en bak deze vervolgens goudbruin. Zo blijven je boterhammen heerlijk dik en knapperig: klinkt veel beter, toch?

Eerste hulp bij tostiproblemen: do’s en don’ts bij het maken van tosti’s

tosti ham-kaas
Bron: Unsplash

5x een niet-saaie tosti

Op zoek naar inspiratie voor je volgende lunch? Wij delen onze 5 beste tips om de lekkerste niet-saaie tosti uit de pan te maken.

1. Croque Poisson

De tijd dat je een tosti alleen met ham kon beleggen is geweest: vis doet het namelijk ook uitstekend op een tosti!

Deze smaakvolle variant met gerookte zalm en kaas heb je binnen 10 minuten op je bord liggen maar smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. Wij weten zeker dat je na het eten van deze tosti alweer zin krijgt in je volgende lunch, zodat je dit recept nog eens kunt maken.

> Naar het recept: Croque Poisson (tosti met gerookte zalm en kaas)

Croque Poisson (tosti met zalm en kaas)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Vega tosti met oesterzwam en Gruyère van GRO

Oesterzwammen zijn de perfecte natuurlijke vleesvervanger vanwege hun vlezige structuur en hoge umamigehalte.

Dit recept van GRO voor een speciale versie van de ham-kaas tosti wordt gemaakt met gebakken oesterzwammen en gesmolten Gruyère. Maak het af met een frisse dragonmayonaise en serveer eventueel met een frisse salade. Smullen maar!

> Naar het recept: Vega tosti met oesterzwam en Gruyère (van GRO)

Vega tosti met oesterzwammen
Bron: GRO

3. Tuna melt tosti

In dit rijtje van de lekkerste niet-saaie tosti’s mag een tuna melt natuurlijk niet ontbreken. Het leuke hieraan is namelijk dat je deze tosti helemaal naar eigen wens kunt samenstellen.

De basis voor een goede tuna melt begint met het zoeken van de juiste tonijn en een smaakvolle kaas. Daarna kun je je creativiteit de vrije loop laten en de ingrediënten toevoegen die je zelf lekker vindt. Probeer hierbij wel het cliché in je achterhoofd te houden: door “een knappertje en een zuurtje” toe te voegen maak je je tuna melt helemaal af.

> Naar recept: Tuna melt met zelfgemaakte ketchup van Fish Tales

4. Kimchi tosti

Toen we deze niet-saaie tosti voor het eerst proefden konden we wel huilen van geluk. De zelfgemaakte knoflookboter gaat perfect samen met de frisse basilicum en het pittige van de kimchi – combineer dat met een dikke laag gesmolten kaas en je hebt waarschijnlijk je nieuwe favoriete lunch gevonden.

> Naar het recept: Gruwelijk lekkere kimchi tosti

kimchi tosti
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Ragout tosti

Toen we dit idee voor een niet-saaie tosti voorbij hoorden komen in de Etenstijd!-podcast, werden we meteen enthousiast. Eigenlijk is dit een soort luxe versie van het klassieke broodje kroket: verrukkelijk! Wil je deze lunch lekker snel en makkelijk houden, gebruik dan kant-en-klare ragout. Ben je in een culinaire bui, maak deze dan zelf.

Zo doe je het: besmeer je boterhammen met mayonaise en verdeel daarna de ragout hier overheen. Leg daar vervolgens zoveel kaas op als je lekker vindt en bak de boterhammen in een pan goudbruin. Je kunt hier als je wilt nog extra champignons bij bakken of wat verse kruiden zoals peterselie toevoegen: yum! Veel beter dan dat broodje kroket, toch?

Paddenstoelenragout
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer weten over tosti’s? Lees dan ook:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.