Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 18 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

3 Turkse pizza-recepten (+ alles wat je moet weten over dit comfortfood)

We hebben bijna allemaal wel eens een Turkse pizza afgehaald na een avondje stappen. Vaak is de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven en dat is zonde. Een goede lahmacun is waanzinnig en veel meer dan een late night snack. Wij vertellen je er alles over én geven je 3 heerlijke Turkse pizza-recepten.

Lahmacun

Laten we het eerste even hebben over de naam, want ‘Turkse pizza’ is natuurlijk gewoon een verwesterde versie van het origineel. De originele benaming is namelijk lahmacun (spreek uit als lach-maa-dzjoen).

De naam lahmacun (of lahmajoen) is afgeleid van het Arabische لحم بعجين, lahm bi `adjien. Dat betekent zoiets als ‘vlees op deeg’.

Syrische oudheid

Waar de lahmacun precies vandaan komt, is onbekend. Wat we wel weten is dat deze snack al eeuwenoud is en helemaal terug gaat tot in de Syrische oudheid. De naam “Lahmajoon” word daar omschreven als een plat deegstuk belegd met een mix van vlees en kruiden, eigenlijk precies zoals wij het nu ook nog steeds kennen.

Turkse Pizza / Lahmacun
Bron: studio GDB via Adobe Stock

Ingredienten van lahmacun

Lahmacundeeg bestaat uit slechts een paar ingrediënten, namelijk bloem, zout en water. De topping is een mix van gekruid gehakt dat is fijngehakt met een mix van fijngesneden groenten en kruiden. Bij de meeste varianten zit daar tomaat, paprika, ui, koriander en peterselie in.

De kruidentopping wordt rauw over het ongebakken deeg gesmeerd en op hoge temperatuur in een (steen)oven gebakken. Vaak wordt de lahmacun opgerold als een wrap en afgetopt met een partje citroen. Ook wordt de snack vaak in kleine stukken gesneden en als schotel geserveerd.

Lahmacun / Turkse Pizza
Bron: SELMA via Adobe Stock

Nederlandse Turkse pizza

In Nederland wordt deze snack vaak nog met andere dingen belegd. Zo gaat er hier over het algemeen sla, tomaat en komkommer op en wordt deze afgemaakt met knoflooksaus en sambal. Ook wordt er vaak nog extra vlees in de vorm van döner toegevoegd of een plak kaas voor een extra cheesy lahmacun.

Turkse Pizza / Lahmacun
Bron: gorkemdemir via Adobe Stock

3x Turkse pizza recepten

1. Turkse pizza 2.0 met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Deze ‘Turkse pizza’ is uiterst geschikt voor als je jezelf even goed wil verwennen. Zie ‘m als een verfijnde versie van de lahmacun die je als streetfood koopt. Op een knapperige Italiaanse pizzabodem, met een lading sumak-uien en verse peterselie.

>Turkse pizza 2.0 met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Turkse pizza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Zo maak je zelf lahmacun (Turkse pizza)

Dit heerlijke recept voor lahmacun is afkomstig uit Het Mighty Spice Express kookboek van John Gregory-Smith. Zo makkelijk om zelf te maken, en onwijs lekker!

> Zo maak je zelf lahmacun (Turkse pizza)

Turkse Pizza
Bron: Mighty Spice Express van John Gregory-Smith

3. Snelle Turkse pizza’s

Dit recept is simpel en perfect voor een doordeweekse dag: snelle lahmacuns. Ideaal voor wanneer je geen zin hebt om een lahmacun af te halen!

> Snelle Turkse pizza’s

 

Turkse Pizza
Bron Culy

Meer Turkse gerechten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.