Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 6 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Zeeuwse bolussen gevuld met luchtige custard-room

Iedere Nederlandse provincie heeft zijn eigen delicatessen. Naast de kraakverse vis en boterzachte babbelaars staat Zeeland ook bekend om de bolus. Een heerlijk gesuikerd kaneelbroodje dat we voor dit recept vullen met luchtige custard-room.

Nederlandse producten verdienen wat ons betreft Nederlandse ingrediënten. Het meeste graan dat je in de supermarkt vindt, wordt geïmporteerd uit het buitenland. In principe niks mis mee, maar waarom zouden we al die moeite doen terwijl er in ons eigen land weilanden vol met prachtig graan staan?

Zeeuwse Bolus
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Koopmans Graan van Hier

Voor dit recept gebruiken we daarom Koopmans Graan van Hier Patentbloem: duurzaam geteeld graan van Nederlandse bodem. Met deze Nederlandse bloem draag je ook je steentje bij aan een verbeterde biodiversiteit én minder CO2-uitstoot.

Het maken van een bolus lijkt een flinke klus, maar valt in de praktijk reuze mee. De toegevoegde suiker in de custard laten we bewust achterwege, de bolus is van zichzelf al zoet genoeg.

Zeeuwse Bolus
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Zeeuwse bolus gevuld met custard-room maken

 1. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
 2. Verwarm de melk en voeg al roerend de gist toe. Zet opzij voor circa 10 minuten.
 3. Meng ondertussen (met een mixer, maar het kan ook met de hand) de patentbloem, het ei, het zout, de roomboter, de margarine en de basterdsuiker met elkaar. Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed tot een soepel deeg. Plakt je deeg? Hou vol! Wanneer je langer kneedt, wordt het vanzelf droger.
 4. Verdeel het deeg in gladde ronde bolletjes van circa 60 gram en dek af onder een natte theedoek zodat ze niet uitdrogen.
 5. Maak nu de bolussuiker door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Leg de natte theedoek op het aanrecht en verdeel de bolussuiker er overheen.
 6. Rol de deegbolletjes door de suiker uit tot het slierten worden van zo’n 25 centimeter. Leg de slierten bij elkaar zodat de suiker goed aanhecht.
 7. Vorm de rollen nu tot een bolus. Houd in elke hand een uiteinde vast, maak een lus en zorg dat de uiteinden in het midden bij elkaar komen. Leg ondersteboven op de bakplaat.
 8. Wanneer je alle Zeeuwse bolussen gevormd hebt, dek je deze af met een natte theedoek en laat je ze 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

De custard-room maken

 1. Maak ondertussen de custard-room. Neem drie eetlepels volle melk en roer dit door het custardpoeder.
 2. Verwarm de resterende melk in een pannetje en voeg het custardmengsel al roerend toe aan de hete melk. Kook het geheel circa 3 minuten al roerend door.
 3. Giet de custard in een platte schaal en laat helemaal afkoelen.
 4. Roer de koude custard los en spatel door de opgeklopte slagroom heen.
 5. Spatel de custard-room in een spuitzak.

Afbakken en vullen

 1. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius en bak de Zeeuwse bolussen in 7 minuten af.
 2. Keer de bakplaat met de hete bolussen direct om zodat ze kunnen afkoelen.
 3. Snij de afgekoelde bolussen door de helft en vul met de custard-room.
 4. Bestrooi de bolussen met poedersuiker.
@culynl

WATERTANDEN! Alsof een Zeeuwse bolus nog niet lekker genoeg is, vullen we ‘m ook nog met luchtige room. Check het recept op Culy.nl #fyp #fy #voorjou #ad #GraanvanHier #Koopmans

♬ Life Will Be – Cleo Sol

Zeeuwse Bolus
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer streekproducten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.