Redactie
Redactie Inspiratie 16 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen Europese en Thaise basilicum

Met de stijgende populariteit van Midden-Oosterse en Aziatische kookboeken, stijgt ook ons verlangen naar meer exotische ingrediënten. Thaise basilicum is daar één van, maar wat is precies het verschil met de Europese variant? 

Allereerst het uiterlijk, want waar de Europese variant felgroen is, heeft het Thaise zusje vaak een paarse gloed over de takjes en soms ook bladeren. Sommige blaadjes zijn zelfs helemaal paars, waardoor het ook wel paarse basilicum wordt genoemd.

Ook zijn de blaadjes en takjes van Thaise basilicum een stuk steviger, zijn de blaadjes puntiger en zie je de nerven beter.

Europese basilicum
Groene en paarse Thaise basilicum

Gebruik in de keuken

Ze verschillen dus in uiterlijk, maar het is vooral de smaak die verraadt dat de kruiden allesbehalve hetzelfde zijn. Eigenlijk lijken ze helemaal niet op elkaar, aangezien de Thaise basilicum een meer anijs-achtige smaak heeft. Ook kun je soms noten van munt proeven.

Naast het verschil in smaak, zijn de aroma’s ook een stuk sterker. Hierdoor hoef je vaak maar een fractie van wat je gewend bent aan een gerecht toe te voegen om hetzelfde resultaat te bereiken. Wat betreft gerechten kun je eigenlijk alle kanten op gaan, maar het wordt vooral gebruikt in de Aziatische (Thaise) keuken.

Tot slot is Thaise basilicum beter bestand tegen koken, waardoor je het eerder dan de Europese soort in de pan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan soepen, sauzen en roerbakgerechten, maar het is ook heerlijk om nog rauw als finishing touch over een gerecht te strooien of in springrolls te verstoppen.

Waar koop je het?

Het wordt steeds makkelijker om Thaise basilicum te vinden. Wij kopen het altijd bij onze favoriete biologische groentestal op de Amsterdamse Albert Cuypstraat, maar ook sommige supermarkten (Jumbo bijvoorbeeld) verkopen het en goed gesorteerde toko’s.

Weet je van tevoren dat je het nodig hebt? Vraag dan gerust aan de groentewinkel of toko om de hoek of ze het kunnen bestellen.

Tip: kun je alleen grote bossen vinden? Hak de blaadjes dan fijn, verdeel over een ijsblokjesvorm en vries in. Zo kun je er nog maanden plezier van hebben!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.