Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 30 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over morieljes: dé culinaire voorjaarspaddenstoel (+ hoe je ‘m het best gebruikt!)

Als we aan paddenstoelen denken, denken we al gauw aan de kleurrijke exemplaren die we in de herfst overal kunnen vinden. Maar heb je wel eens gehoord van de morielje (ook wel bekend als morille)? Deze culinaire paddenstoel groeit namelijk alleen in het voorjaar en is nét wat lastiger te vinden dan de bekendere soorten paddenstoelen.

Wij vertellen je alles over deze bijzondere schimmel én delen onze beste tips voor de beste bereiding.

Geribbeld hoedje

Hoewel de morielje misschien in de eerste instantie niet zo opvalt vanwege zijn bruine kleur, heeft deze paddenstoel wel een heel bijzonder uiterlijk. Hij heeft namelijk een puntig, geribbeld hoedje waardoor ‘ie een beetje op een klein sponsje lijkt.

De morielje – of morille (Franse naam) – is een schimmel die ongeveer 10 centimeter hoog wordt. Het hoedje van deze paddenstoel is hol en glad, in tegenstelling tot de buitenkant. Perfect om ‘m te vullen, dus! Vanwege de sponzige, geribbelde structuur houdt deze wel veel viezigheid vast: vergeet dus niet om je morieljes altijd goed schoon te maken voor je ze gaat bereiden.

Zo gebruik je morilles optimaal

morielje culinaire paddenstoel
Bron: Nayeli via Adobe Stock

Voorjaarspaddenstoel

Goed nieuws voor alle paddenstoelen-lovers onder ons: de morielje is op dit moment weer vers verkrijgbaar! De beste tijd voor deze schimmel is namelijk in april en mei, wanneer de grond nog vochtig is maar de temperaturen weer wat omhoog schieten. Ze hebben een kruidige, bijna nootachtige smaak, die perfect samengaat met wildgerechten of ragout.

Helaas zijn deze paddenstoelen in Nederland nauwelijks in het wild te vinden. Het is een beschermde soort die vooral groeit in wat warmere landen zoals Italië, Spanje en Frankrijk. Hij is namelijk erg gevoelig voor de juiste temperatuur en vochtigheid. Kom je er toevallig eentje tegen in het bos, dan heb je dus echt voorjaarsgoud in handen. Eet ‘m wel snel op, want verse morieljes zijn maar enkele dagen houdbaar.

Verse morieljes bereiden

Heb je nou toch wat verse morieljes kunnen bemachtigen (je kunt ze bijvoorbeeld online bestellen), dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je ze moet klaarmaken. Het is bij deze culinaire paddenstoel namelijk niet de bedoeling dat je ‘m zo in je mond steekt.

Het is ten eerste belangrijk om je te beseffen dat verse morieljes in principe giftige paddenstoelen zijn. Om ze te kunnen eten moet je ze dus altijd eerst verwarmen, inleggen of drogen. Heb je dat gedaan, dan ben je good to go!

Zoals we eerder al zeiden, is het ook van belang dat je de paddenstoelen goed wast. Er kan namelijk flink wat aarde vastzitten in het sponzige hoedje. Ook zouden we je aanraden om de morielje in de lengte doormidden te snijden; zo kun je de holle binnenkant controleren op viezigheid of ongedierte.

Gedroogde morieljes

Kun je bij jou in de buurt geen verse morieljes vinden, of is het seizoen alweer voorbij? Niet getreurd! In Nederland zijn gedroogde morieljes altijd te koop. Wanneer deze geconserveerd worden zijn ze namelijk veel langer houdbaar. Gedroogde morieljes zijn de ideale smaakmaker in soepen of bouillons.

Je vindt ze in de meeste delicatessenwinkels of op verschillende plekken online. Houd er wel rekening mee dat aan deze culinaire paddenstoel een prijskaartje hangt, omdat ‘ie zo schaars is. Maar als je het ons vraagt, is dat het wel helemaal waard!

Slimme kooktip: gedroogde paddenstoelen weken in wijn of bouillon

morielje
Bron: Brent Hofacker via Adobe Stock

Recepten met paddenstoelen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.