Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 15 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

De Kaasserie is het adresje voor Mexicaanse kazen

Dat de Mexicaanse keuken aan een opmars bezig is, kan je niet ontgaan zijn. En gelukkig maar, want de tijd dat Tex-Mex werd bestempeld als Mexicaans eten is daardoor voorbij. Het enige dat we nog misten, waren échte Mexicaanse kazen. Tot nu, want de Kaasserie in Amsterdam biedt op dat gebied alles wat je nodig hebt.

Onze kaas-gebeden zijn eindelijk gehoord. We koken namelijk maar al te graag Mexicaanse gerechten – liefst zo authentiek mogelijk. Tegenwoordig kun je zo’n beetje alle ingrediënten inslaan die je nodig hebt om fatsoenlijk Mexicaans te kunnen koken. (Gedroogde) Mexicaanse pepers zijn in alle soorten en maten te verkrijgen, tomatillo’s zijn op meerdere plekken te vinden en authentieke tortilla’s tref je zo’n beetje op iedere hoek van de straat.

Taco-party gepland? 5 tips om de lekkerste taco’s te maken

Het enige dat echt ontbrak, was authentieke kaas. En dat is niet zo gek, want hoewel je zo’n beetje alles kunt laten importeren vanuit Mexico, is een vers product als kaas haast onmogelijk om in te laten vliegen. En dan hebben we het nog niet eens over hoe slecht dat voor het milieu zou zijn. Ook wij hebben stad en land afgezocht om Mexicaanse kazen te vinden, maar dat was lange tijd zonder succes.

Mexicaanse kaas
Bron: Sergio Hayashi via Adobe Stock

De Kaasserie in Amsterdam

Gelukkig is de Kaasserie in Amsterdam-West in dat gat gesprongen. Eigenaresse Paula Cochero liep tegen hetzelfde probleem aan. Haar roots liggen in Mexico, Amerika en Chili, maar ze woont tegenwoordig al flink wat jaren in Nederland. Toen ze in 2012 een ongekende craving had naar een specifieke Chileense kaas, is het spreekwoordelijke kaasballetje gaan rollen.

Het was nergens te vinden en dus besloot ze zelf de handen uit de mouwen te steken. Dat lukte zo goed dat ze zich niet lang daarna ontpopte tot de kaaskoningin van de stad.

Onmisbare Mexicaanse kazen

Haar kennis en enthousiasme groeide en ze leerde ook steeds meer over het maken van Mexicaanse kazen. Sinds enige tijd maakt en verkoopt ze dan ook verse queso fresco en queso panela in haar winkel; twee kazen die essentieel zijn binnen de Mexicaanse keuken en op allerlei manieren te gebruiken zijn.

Queso panela is een harde witte kaas die is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De kaas heeft wat weg van het Indiaase paneer of Griekse halloumi. De kaas wordt in Mexico veel gebruikt om pepers mee te vullen of om los te bakken als snack.

Oaxaca kaas bij restaurant Oaxaca in Amsterdam
Verse Oaxaca kaas bij restaurant Oaxaca in Amsterdam Justin de Nooijer voor Culy

Queso fresco en Oaxaca

Queso fresco betekent zoiets als ‘verse kaas’ en is een milde en zachte witte kaas. Het is een kruimelige kaas die qua textuur wat weg heeft van feta, maar in smaak niet met elkaar te vergelijken is. De kaas wordt door zijn milde smaak voornamelijk gebruikt als brandblusser bij heet eten. Door de kaas over pittig eten te strooien, wordt het gerecht beter uitgebalanceerd.

Paula is nog lang niet uitgeleerd, want naast dat ze verschillende tastings en Mexicaanse avonden is haar nieuwste aanwinst de Oaxaca-kaas (die aten we onlangs nog bij Mexicaans restaurant Oaxaca). Het wordt ook wel de koning der kazen in Mexico genoemd en is onmisbaar op de birria taco. Wij kunnen in ieder geval niet wachten hiermee aan de slag te gaan!

De Kaasserie zit aan de Bellamystraat 8 in Amsterdam-West. Ook leuk: je kunt er workshops kaasmaken volgen!

Culy Homemade: Birria taco’s (Mexicaanse taco’s met véél kaas die je in een bouillon doopt)

Meer Mexicaanse inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.