Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

6 x adresjes waar je de lekkerste Mexicaanse (mais)tortillas kunt kopen

Tacoparty op de planning staan? Dan moet je goede Mexicaanse tortillas in huis halen. Maar waar koop je authentieke Mexicaanse tortillas? Culy geeft je zes fijne adresjes.

Goed om te weten: met echte Mexicaanse tortillas bedoelen we maistortillas, dus niet de variant van tarwebloem die we hier veel zien (en die weinig met de Mexicaanse eetcultuur te maken hebben).

Echt goede maistortillas worden bovendien niet met maisbloem, maar met genixtamaliseerde mais gemaakt. Dat is een proces waarbij de rauwe maiskorrels worden geweekt en gekookt in gebluste kalk en water, waarna ze worden gemalen. Deze hebben niet alleen de beste smaak, ze zijn ook beter verteerbaar. Alleen maar winnaars!

Álles over maistortillas (en waar kun je goede maistortillas kopen?)

6 x adresjes voor Mexicaanse tortillas

Tortilleria Taiyari

Taiyari in Uithoorn was de eerste authentieke Mexicaanse tortillabakkerij van Nederland en België. De eigenaren wilden samen een Mexicaans restaurant beginnen. Één probleem: waar waren toch die originele maistortillas in Nederland? Die besloten ze dan maar zelf te gaan maken.

De maistortillas worden in veel restaurants gebruikt en je kunt ze gelukkig ook online bestellen. Ze zijn ook te koop via Lindenhoff en Crisp.

Nixtamaíz

Kelly was een van de oprichters van Taiyari (zie hierboven) en is inmiddels op eigen houtje een nieuwe tortillabakkerij in Aalsmeer begonnen: Nixtamaiz. Hier bakt hij authentieke Mexicaanse tortillas volgens het oeroude vakmanschap. En dat betekent dus: geen maismeel gebruiken, maar mais koken (nixtamaliseren) en in een molen met vulkanische stenen vermalen tot vers deeg. Voor Dia de los Muertos (de Mexicaanse dag van de doden) maakte hij zelfs tortillas met afbeeldingen van sugar skulls. Su-per-cool.

Zijn tortillas worden onder andere geserveerd bij restaurant Fiona in Amsterdam. Wil je ze zelf kopen? Houd dan de Facebook-pagina van Nixtamaíz in de gaten voor pick-up days waarbij je verse tortillas kunt langshalen in Aalsmeer.

Let’s salsa

Let’s Salsa ken je van die verrukkelijke hot sauces in die leuke flesjes die Let de Jong inspireert op de Mexicaans-Californische tacocultuur (Culy droomt stiekem van een keertje hot sauce maken met Let). Maar omdat een goede taco niet alleen niet zonder een goede hot sauce kan maar ook niet zonder een goede tortilla, besloot Let die authentieke Mexicaanse tortillas dan maar zelf te maken. Ze zijn o.a. te koop via haar webshop en bij Marqt.

Tjin’s Toko

Één van onze favoriete adresjes om aan goede buitenlandse producten te komen is Tjin’s Toko in de Amsterdamse Pijp. Daar liggen de tortillas van Tortilla Factory en Guanajuato, beide van genixtamaliseerde maïs en volgens authentiek recept geproduceerd. Ook de tortillas van Let’s Salsa (zie boven) vind je er. Ook handig: ze hebben een webshop.

Mexicaansewinkel.nl

Een keer in de week verzendt mexicaansewinkel.nl witte maistortillas en genixtamaliseerde mais, zodat je zelf (met een tortillapers!) kakelverse tortillas kunt maken. Ook een must-have: hun vrolijke tortilla-warmhouder.

La Morena

En in de supermarkt? Daar zijn de tortillas van La Morena de beste (en lekkerste) optie, al wordt daar niet specifiek bij vermeld of de maiskorrels genixtamaliseerd zijn. Ze zijn er wél in verschillende kleuren, zoals blauwe mais en gele mais. Daar maak je wel de blits mee op je tacofeest.

Hier wil je naartoe: het Amsterdam Taco Festival

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.