Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 16 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit wordt er gegeten tijdens Midsommar (midzomer) in Zweden: de populairste feestdag na kerst!

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: de feestdag Midsommar in Zweden. Het is één van de oudste tradities van Zweden en vindt elk jaar tijdens midzomer plaats. Maar bij een goed feestje horen natuurlijk ook goede hapjes. We vertellen je daarom alles over deze speciale feestdag én wat de Zweden tijdens dit evenement eten.

Dag van de zonnewende

Midsommar valt elk jaar op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni zit. Traditioneel gezien is dit de langste dag van het jaar, ook wel de dag van de zonnewende genoemd. Op deze dag is de nacht namelijk het kortst van het hele jaar en in Zweden wordt dit uitbundig gevierd.

Tijdens dit midzomer-feest wordt er gedanst, live muziek gemaakt en liedjes gezongen. Ook worden in het hele land de meibomen versierd met lichtjes, slingers en andere versieringen. Deze bijzondere feestdag komt met veel traditionele activiteiten en het is de bedoeling dat je pas naar bed gaat wanneer de zon helemaal onder is.

midsommar midzomer
Bron: Pavel via Adobe Stock

Een tafel vol Zweedse delicatessen

Tijdens Midsommar zijn niet alleen de activiteiten, maar ook het eten een belangrijk onderdeel van de dag. We zijn natuurlijk al bekend met een aantal Zweedse delicatessen (hallo gehaktballetjes!) dankzij de Swedish Food Market bij IKEA. Toch wordt er tijdens midzomer niet al te uitgebreid gekookt en is het belangrijk om je eten ergens buiten op te eten. De presentatie van deze tafel wordt ook wel smörgäsbord genoemd; dit is een feestelijke aankleding van een tafel gevuld met lekkere dingen, die ze ook met Pasen en Kerst hanteren.

Aardappels met dille

Misschien wel de ster van het Midsommar-diner zijn de aardappelen met verse dille. Midden in de zomer is namelijk de vaste tijd voor nieuwe, verse aardappelen. Deze zijn klein en hebben een dunne schil. Vervolgens worden ze gekookt met verse dille en soms geserveerd met fijngehakte sjalot.

Gravad Lax

Gravad lax is een Scandinavisch gerecht van gemarineerde zalm die door zout en zuur wordt gegaard. Het woord grav is Zweeds voor “gat in de grond” en lax betekent zalm. Vroeger werd dit gerecht namelijk in de grond begraven zodat het langer houdbaar was. Dit is hét frisse bijgerecht voor tijdens het Midsommar-diner.

Culy Homemade: makkelijke gravad lax maken

Gravad Lax
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Surströmming (ingelegde haring)

Deze Zweedse delicatesse is al vaak in het nieuws geweest, al was dat meestal niet op de meest positieve manier: de geur van dit product is namelijk zó heftig (het doet denken aan rotte eieren), dat het bij enkele vliegmaatschappijen zelfs verboden is. Surströmming is eigenlijk niets meer dan ingelegde haring, maar toch is deze net wat anders dan de versie die wij kennen. De vis gaat na het inmaken namelijk gisten en wordt bewaard in vaten in de zon om dat proces sneller te laten gaan. Klinkt misschien niet erg aantrekkelijk; toch is het een must-have op tafel tijdens Midsommar.

Gehaktballetjes

Dat de Zweden lekkere gehaktballetjes kunnen maken, is voor velen geen geheim. We rijden namelijk graag een rondje om zodat we bij IKEA van deze heerlijke Zweedse delicatesse kunnen genieten. Tijdens midzomer mogen deze dan ook absoluut niet ontbreken bij het diner.

5x lekkere ideeën met de Zweedse gehaktballetjes van Ikea

Zweedse gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aardbeien met slagroom

Zweden beweren vaak dat zij de lekkerste aardbeien van de hele wereld hebben. En misschien is dat ook wel zo! Vanwege de lange, koele zomeravonden behouden de aardbeien lang hun suiker waardoor ze erg zoet smaken. Tijdens Midsommar worden deze aardbeien vervolgens dan ook met een flinke toef slagroom opgegeten. Soms worden ze ook wel verwerkt in een aardbeientaart: deze wordt in het Zweeds jordgubbstårta genoemd.

Culy Homemade: Victoria sponge cake (luchtige aardbeientaart met room)

Drinken tijdens Midsommar

Een essentieel onderdeel van deze feestdag is het drinken en toosten uitbrengen. Een belangrijk deel hiervan dat echt uniek is voor Zweden, is dat ze voor elk drankje ook een nieuw liedje zingen. Het meest bekende drankje dat hierbij wordt gedronken is aquavit. Dit is een sterke drank uit Scandinavië, die puur en koud gedronken hoort te worden. Het is zacht van smaak en bevat ondertonen van honing, anijs en vanille waardoor het éxtra lekker smaakt op een warme zomeravond. Zoals ze in Zweden zeggen: skål (proost)!

Meer Zweedse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.