Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 30 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Pozole verde (groene Mexicaanse soep met tomatillos)

Rond september is het zover: we kunnen eindelijk onze tomatillos oogsten. Hiermee maken we onze favoriete salsa’s, maar ook deze groene Mexicaanse soep. Pozole verde is een frisse soep met tomatillos, koriander en hominy (een maissoort). Superlekker is dat.

Tomatillos

De prachtige groene kleur van de pozole komt van de tomatillos. De vrucht lijkt op een groene tomaat waarvan de smaak vergelijkbaar is met die van een zure groene appel.

In de gewone supermarkt zijn ze niet te verkrijgen. Soms vind je ze bij telers als Westlandpeppers. Wij kiezen ervoor om de tomatillos zelf te kweken in eigen moestuin. De zaadjes kun je kopen bij tuincentra als Intratuin of online bij telers.

Geen tomatillos geteeld? Maar wil je wel pozole verde maken? Dan kun je ook tomatillos in blik kopen. Die vind je in toko’s en Turkse supermarkten.

Waar kun je tomatillos door vervangen?

Hominy in pozole verde

In de pozole verde gaat ook nog een ander ingrediënt dat je misschien nog niet kent, namelijk hominy. Dit is een maïssoort die je in de toko kunt vinden in blik.

Niet gevonden? Dan kun je hominy in deze Mexicaanse soep het vervangen door kikkererwten! De maïssoort is namelijk niet zo zoet en vanbinnen net zo melig als een kikkererwt.

Alles over pozole: een fantastische soep uit de Mexicaanse keuken

pozole verde | mexicaanse soep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pozole verde recept

 1. Verhit de oven voor op 200 graden.
 2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en laat goed heet worden.
 3. Bestrooi de kipdijfilets en kipfilets met peper en zout en voeg vervolgens toe aan de pan. Bak goudbruin, 2-3 minuten per zijde.
 4. Voeg daarna 1 ui, 3 knoflooktenen, 3 laurierblaadjes en 1.5 liter water toe. Kook de bouillon 40 minuten op laag vuur.
 5. Begin vervolgens met het maken van de groene chile van de pozole verde. Voeg de 4 groene paprika’s, 3 jalapeños, 2 serranos en 5 tomatillos toe aan een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Rooster tot licht geblakerd, ongeveer 30 minuten en keer de groente halverwege om. Je kunt ook kiezen om de groenten 10 minuten te koken in water i.p.v. roosteren.
 6. Doe vervolgens de groene paprika’s in een zak of aluminiumfolie en laat 10 minuten stomen, zodat je het vel er makkelijk vanaf kunt halen. Verwijder ook de zaadjes van de groene paprika en de jalapeños.
 7. Voeg de geroosterde groenten samen met 3 knoflooktenen, 500 milliliter van de kippenbouillon, 2 eetlepels oregano en 2 theelepels zout toe en blend 1 minuut.
 8. Doe vervolgens ook de koriander erbij en blend opnieuw. Dit is de chile van je pozole verde.
 9. Giet de hominy in een vergiet en spoel kort af.
 10. Verwijder na 40 minuten de kip uit de kippenbouillon en pluis ‘m.
 11. Voeg de gepluisde kip samen met de hominy en de groene chile toe aan de bouillon en kook samen 15 tot 20 minuten.
 12. Verdeel de pozole verde over kommen en maak af met dungesneden kool, radijs, jalapeños en een limoenschijfje.
pozole verde | mexicaanse soep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer Mexicaanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.