Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Kokotxa: het lekkerste gedeelte van de vis zit onder de kaak

Het eten van een vis is iets wat over de hele wereld dagelijks wordt gedaan. Een mooi stukje filet, heerlijke (zelfgemaakte) sushi, een complete vis uit de oven of van de barbecue, noem maar op. Waar we meestal niet aankomen zijn de graten, staart en kop. Toch mis je dan het meest delicate stukje van de vis. Ooit gehoord van kokotxa?

Wat is kokotxa?

Kokotxa is, naast dat het nauwelijks uit te spreken is, een stukje vis dat vaak wordt overgeslagen. Gewoonweg omdat mensen niet weten dat het er is. Het zit namelijk in de kop van de vis onder de kaak. Dat gedeelte wordt óf niet gegeten óf al afgesneden voordat de vis is bereid. Zonde, want het is (net als de wangetjes van de kabeljauw of de forel) een delicatesse.

Echter vind je kokotxa niet in elke vis, maar vooral in heek, dat is een soort kabeljauw. Toegegeven: de kop van de vis is ook niet het meest aantrekkelijke stukje van de vis. Desondanks is het toch het proberen waard, want dit gedeelte zit boordevol smaak.

Kokotxa

Baskische oorsprong

De kokotxa vindt zijn oorsprong in het Baskenland, een regio in Frankrijk en Spanje waar door een kwart van de bevolking Baskisch wordt gesproken.

Naast de bijzondere ligging van deze regio staan de Basken bekend om hun specialiteiten met betrekking tot het klaarmaken van kabeljauw. Dit stamt uit de tijd van de Eerste Carlistenoorlogen, omdat ze weken lang niets anders dan kabeljauw tot hun beschikking hadden. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, toch?

Dit vind je misschien ook wel lekker: Healthy vis taco’s met rainbow slaw

Op de kaart bij Etxea in Den Haag

Dit gerecht is ook zelf te bereiden, maar dat is niet zo simpel als je zou hopen. Gelukkig is dit delicate gerecht ook te vinden in één Nederlands restaurant.

Het restaurant Etxea in Den Haag heeft het namelijk op de kaart staan. Ben je benieuwd en wil je dit gerecht een keer proberen? Dan is dat meteen een goed excuus om naar Den Haag af te reizen en weer een keer lekker uit eten te gaan.

Wil je meer weten over vis en schaaldieren:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.