Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe check je thuis of gebakken vis gaar is?

Niks vervelenders dan gebakken vis die nog rauw blijkt in het midden. En té gaar is ook weer niet goed, want droog. Maar hoe check je dan of je vis goed gaar is? Of je je vis nou gaart in de oven of bakt in de pan: er is een handige truc voor.

Hoe kun je checken of je gebakken vis goed gaar is? De meeste mensen zeggen: even een beetje porren met een vork. Want als de vis dan uit elkaar valt en nog doorzichtig lijkt, is ‘ie nog niet gaar. Het probleem is alleen dat je vervolgens wel met een half uit elkaar gevallen vis zit. Die je ook nog verder moet afbakken.

vis gaar

Hoe check je of je vis gaar is?

Ook een manier: je ogen gebruiken. Zien of de vis goed gaar is. De geoefende visbakker ziet dat aan een helderwitte (of in het geval van zalm: zalmroze) buitenkant. Als de vis niet meer doorzichtig is, als het ware. Maar écht zeker weten dat de binnenkant van je vis ook lekker warm en gaar is, doe je dan nog steeds niet.

Je kunt natuurlijk een kookthermometer of vleesthermometer gebruiken om te checken of je vis gaar is. Steek de thermometer in het midden van de vis en check wat de thermometer aangeeft. De binnenkant van de vis moet ongeveer 60 tot 62 graden zijn.

De way to go: de cake-tester

Heb je geen kookthermometer in huis en ben je ook niet van plan om er een aan te schaffen? Hoeft ook niet. Want met een satéprikker, naald of een cake-tester kun je ‘voelen’ of de vis goed gaar is. Dat kan op twee manieren.

Steek de naald, satéprikker of cake-tester voorzichtig in de vis, in het midden. Voel je weerstand? Dan is je vis nog niet gaar. Glijdt ‘ie er makkelijk doorheen? Eet smakelijk! Dit geeft aan dat de membranen van de vis kapot zijn gegaan. En dat willen we.

Een andere manier om met een cake-tester te checken of de vis gaar is, is door de cake-tester eerst in de vis te steken en daarna met het puntige uiteinde voorzichtig tegen je onderlip of pols te houden. Voelt het warm? Dan is je vis goed. Voelt het heet? Dan is de vis waarschijnlijk overgaar. Te koud? Terug in de pan ermee.

Nog een tip: als je ziet dat er witte substantie uit de vis begint te lopen, stop dan meteen met garen. Dit is het eiwit dat uit de vis loopt, zodra het te heet wordt gebakken. Gewoon even omdraaien of stoppen.

vis gaar zalm

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.