Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 23 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Koken met je kerstpakket: dit kun je allemaal met dat blik ragout en die toastjes

Er zijn nog zekerheden in het leven en wat dat betreft stellen kerstpakketten nooit teleur. Dat ze het meest originele geschenk zijn? Dat ga je ons niet horen beweren. Dat ze de lekkerste producten bevatten? Ook niet. Dat je van die producten wél het beste kunt maken door ze wat culinair leven in te blazen?

Dat wel.

Koken met je kerstpakket

Een overzicht vonden we daarom wel zo gepast. Zó kun je aan de slag met typische ingrediënten uit je kerstpakket.

Paté

Blikje paté aangetroffen in je kerstpakket? Hoewel goede paté niet misstaat op een borrelplank, kun je er net zo goed een knalgerecht mee maken. Pithivier met eend bijvoorbeeld! Had vast niemand gedacht dat je uit zo’n pakket nog zo’n chique gerecht zou toveren…

Zelfgemaakte pithivier met eend
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Toastjes

De dunne droge toastjes uit een standaard kerstpakket laten zich dan wel graag besmeren met krab- of eiersalade, wij zijn de eersten die begrijpen als je ze liever op een andere manier inzet. Maal ze bijvoorbeeld fijn in een keukenmachine, al dan niet op smaak gebracht met specerijen als oregano, tijm of chili.

En daarna? Gebruiken als paneermeel natuurlijk – voor schnitzel of crispy aubergines zo je wil. Mengen met fijngehakte restjes groene kruiden, een scheut olijfolie, citroenrasp en knoflook kan ook: je creëert dan een soort gremolata die je als topping over groenten of vlees kunt lepelen voor ze in de oven gaan om te roosteren.

Krokante aubergines Peruaans recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tapenades

Tuurlijk: niks mis met potjes tapenades gebruiken waar ze bedoeld voor zijn. Merk je toch dat zo’n potje te lang in je voorraadkast blijft slingeren? Het voordeel van tapenades is hun geconcentreerde smaak; dit maakt ze perfect om gerechten snel meer karakter te geven. Roer dus gerust een beetje door je tomatensaus, lepel het op je pizza of marineer er vlees mee. Bestemming gevonden.

8 x tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus

kipgehaktballetjes in tomatesaus
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Blikragout

Wat je in godsnaam moet met ragout uit blik, buiten er klassieke bladerdeegpasteitjes mee vullen? Ook ragout kun je inzetten als vulling voor pithivier. Of doe zoals op z’n Zuid-Afrikaans en vul er een uitgehold brood mee, als een soort bunny chow. Mis je nou het gevoel van ‘zelfgemaakt’, voeg dan wat extra ingrediënten toe aan je ragout: paddenstoelen, extra stukjes vlees, extra specerijen… Je snapt het.

Paddenstoelenragout
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Kerstkransjes

We vinden het bijna zonde om kerstkransjes niet al snackend op te peuzelen bij een kerstfilm, maar hou je vooral niet in om ermee te gaan bakken als je die behoefte voelt. Koekjes doen het sowieso goed in arretjescake, of verkruimel ze over een ijsje. Ook lekker: gebruik ze als decoratie op een beker chocomelk met een flinke dot slagroom. Tot slot bracht fastfoodketen KFC ons met hun gingerbread cookie milkshake op het idee om er milkshake van te maken. Lek-ker.

kerstkoekjes met cranberry en pistache
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gedroogde worst

Met een beetje geluk tref je ook wat gedroogde worst aan in je kerstpakket: eigenlijk altijd wel lekker zonder meer. Uit Cuisine Carine van Karin Gaasterland – één van onze favoriete kookboeken aller tijden – haalden we bovendien de tip om plakjes worst kort te marineren in alcohol en specerijen.

Ook bij Brandt & Levie zijn we even gaan spieken: zij voegen dunne plakjes gedroogde worst toe aan een bagel met scrambled eggs, tomaat en avocado, of aan een royaal belegd croissantje. Óf ter vervanging van chorizo in paella. Niet verkeerd!

Soepstengels

Van droge soepstengels kun je makkelijk een interessanter borrelhapje maken door ze te dippen in pesto en ze te omwikkelen met ham. En zit je toch in die borrelsfeer, maak dan meteen gemarineerde burrata: ons favoriete recept vraagt om venkelzaad, sinaasappel, basilicum en chili.

Gemarineerde Burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.