Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

8 x tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus

Van een goede tomatensaus kunnen wij helemaal stilvallen. Zo eentje die barst van de umami en met een perfecte balans tussen hartig, zoet en zuur: onderschat lekker. Wil je die zelf maken dan kun je er natuurlijk altijd een recept bij nemen, al kun je ‘m net zo goed maken op gevoel. En met deze tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus komt dat ongetwijfeld goed.

Hoe dan ook is de boodschap: (veel) experimenteren en continu blijven proeven tijdens het maken ervan.

8 x tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus

1. Schuw de knoflook niet

Regel nummer één: wees niet te zuinig met knoflook. Wij vinden het lekker om een paar tenen in ragfijne plakjes te snijden en aan te fruiten in een royale laag olijfolie. Vermijd daarbij dat de knoflook bruin gaat kleuren, daarvan wordt ‘ie namelijk bitter. Een laag vuurtje is hierbij de boodschap.

2. Voeg toffe specerijen toe

En ligt die knoflook dan toch te baden in olijfolie, kun je net zo goed vast wat andere smaakmakers toevoegen. Venkelzaadjes, chili, tijm, nootmuskaat en/of oregano bijvoorbeeld. Wees geduldig en geef de specerijen de kans om hun aroma’s vrij te geven.

3. Gebruik ansjovis als zout in je tomatensaus

Tomatensaus voorzien van een zout? Grijp ‘ns een keer niet naar je zoutvaatje maar open een blikje ansjovisfilets. Deze kleine visjes geven je saus namelijk niet alleen meer zout maar ook umami en – uiteraard – een beetje de smaak van de zee. Lekker!

ricottaballetjes met tomatensaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Kijk eens in je drankvoorraad

Wijn is een bekende smaakmaker om tomatensaus mee op smaak te brengen. Maar wat voor wijn geldt, geldt ook voor andere dranken. Kijk dus gerust naar wat je nog in huis hebt en experimenteer met andere (sterke) dranken. Wij hebben dit principe al getest met wodka, rum en sake en de conclusie was duidelijk: in alle gevallen zorgt een scheutje alcohol voor meer diepte en spanning.

5. Gebruik de juiste tomaten

Dat er heel wat kwaliteitsverschil in tomaten zit, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Voor tomatensaus kiezen wij steevast voor San Marzano tomaten: simpelweg de allerbeste bliktomaten. Deze tomaten worden geroemd om hun delicate zoete smaak, die helemaal niet zuur is (zoals sommige andere bliktomaten). Kun je die niet vinden? Ook die kerstomaten uit blik van Mutti zijn erg lekker.

6. Voeg zoet toe aan je tomatensaus

De zoete smaak van de tomaten versterken? Dat doe je door zelf nog een klein beetje extra zoet toe te voegen. Met een schepje suiker bijvoorbeeld, of een klein beetje honing. Ook een kneepje balsamicocrème doet wonderen.

7. Creëer diepte met spannende ingrediënten

Je tomatensaus nog meer persoonlijkheid geven? Met een paar verrassende ingrediënten zet je die saus helemaal naar je eigen hand. Culy’s Winnie roert bijvoorbeeld graag wat fijngestampte cacao nibs door haar tomatensaus, wat zorgt voor meer diepte. Ook ingelegde citroen (verkrijgbaar in de supermarkt van SOUQ of bij de toko) maakt je tomatensaus een stuk interessanter. Of wat dacht je van een lepel ‘nduja?

8. Vergeet de verse kruiden nooit

En tot slot: heeft je tomatensaus lekker liggen pruttelen en ben je klaar om ze te serveren bij pasta, gehaktballen of wat anders? Vergeet niet om ook wat verse kruiden toe te voegen. Die maken namelijk elk gerecht lekkerder en frisser. Basilicum, peterselie, bieslook, verse oregano… Alles is lekker!

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
8 x tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus
Sluiten