Culy
Culy Inspiratie 20 sep 2014

Dit zijn de allerlekkerste Zuid-Afrikaanse specialiteiten

In Zuid-Afrika zijn ze dol op de braai – barbecue – én daarom ook op véél vlees. Vooral op rundvlees. Maar dit land kent nog veel meer bijzondere gerechten. Wij maakten een selectie van de allerlekkerste Zuid-Afrikaanse specialiteiten.

Veel gerechten zijn afkomstig uit de koloniale periode. Daarom proef je Aziatische, maar ook Europese invloeden nog steeds terug in het Zuid-Afrikaanse eten. Ook Nederland heeft haar sporen achtergelaten. Zie hier de gerechten die je bij een bezoek aan Zuid-Afrika geproefd móét hebben.

Bobotie

Bobotie is een gehaktschotel; gekruid met kerrie en kurkuma en met een creamy topping van ei en melk. Rozijnen en abrikozenjam worden aan het gehaktmengsel toegevoegd om de bobotie naast een pittige, ook zoete smaak te geven.

Het gerecht heeft iets weg van een ouderwetse Hollandse ovenschotel en dat kán ook wel kloppen. Sommigen beweren namelijk dat bobotie door de Nederlanders is meegenomen naar Zuid-Afrika. Anderen zeggen echter dat het gerecht afkomstig is uit Maleisië.

248444911_8cda09be12_z
Bron: Flickr

Biltong

Biltong is gedroogd en gekruid vlees. Vaak gemaakt van rundvlees, maar je komt biltong ook van struisvogelvlees tegen. Oorspronkelijk is de speciale bereidingswijze bedoeld om de houdbaarheid van het vlees te verlengen.

Op die manier kon het in de koloniale tijd mee op verre reizen, zonder dat het vlees bedierf. Lees hier ons uitgebreide artikel over biltong.

Bunny chow

Voor de bereiding van bunny chow wordt witbrood uitgehold en gevuld met een curry van gehakt, bonen, kip, schapen- of lamsvlees. Het gerecht komt uit Durban, gelegen aan de oostkust van Zuid-Afrika, waar een grote gemeenschap Indiërs woonde. Durban is dan ook de beste plek om bunny chow te proberen.

In veel gedeeltes van Zuid-Afrika is het gerecht ook bekend onder ‘kota’. Maar als je een Zuid-Afrikaan om ‘bunny’ vraagt, dan weet hij vaak al wat je bedoelt. Het gerecht heeft echter niks te maken met een ‘bunny’…

Stock

Melktaart

Melktaart en een van de bekendste Zuid-Afrikaanse desserts. De taart heeft iets weg van custard maar bevat meer melk en is daardoor lichter van kleur. De smaak is lekker zoet en romig en een puntje melktaart past ook perfect bij een kopje thee in de middag.

Ook lekker is malva pudding. Een pudding-achtige cake, die je heel makkelijk zelf maakt.

6017562381_3eb407c42c_z
Bron: Flickr

Boerewors

Boerewors mag niet ontbreken op een Zuid-Afrikaanse braai, oftewel barbecue. De worst wordt gemaakt van een mix van rund-, varkens- en lamsvlees en is pittig van smaak. Traditioneel wordt de worst van binnen naar buiten opgerold.

3586370557_8d5747a853_z
Bron: Flickr

Pap

Pittige boerewors wordt vaak samen met een milde pap geserveerd. Een bijgerecht dat bij een braai niet mag ontbreken. Deze pap wordt gemaakt van maismeel en water. Voor het ontbijt wordt het ook wel gegeten, maar dan met melk en suiker.

Chakalaka saus

Bij de boerewors en pap wordt traditioneel een chakalaka saus geserveerd. Dit is een pittige relish met onder andere tomaat, ui, bonen en pepers. Dit (bij)gerecht komt oorspronkelijk uit de townships van Johannesburg.

Stock

Koeksister

Koeksister is een zoete lekkernij afkomstig uit de Maleisische keuken in Kaapstad. ‘Koek’ komt echter van het Nederlandse woord ‘koekje’, al heeft het niet veel weg van een koekje. Koeksister wordt namelijk gefrituurd en is daarom eerder te vergelijken met een oliebol of donut. Héél zoet en sticky! 

Probeer ook vetkoek. Een Zuid-Afrikaanse specialiteit die veel lijkt op een oliebol zonder krenten.

4842496462_13420ca125_z
Bron: Flickr

Potjiekos

Een potjie is een driebenige kookpot, gemaakt van gietijzer. Traditioneel wordt de pot boven hete kolen geplaatst, en gevuld met verschillende ingrediënten voor een goede stoofpot: vlees, groenten, aardappels, kruiden. Voor de bereiding van potjiekos kan de stoof wel úren op het vuur staan.

251592906_bb4c97d38c_z
Bron: Flickr
4950216181_49bcb76a67_z
Bron: Flickr
Reageer op artikel:
Dit zijn de allerlekkerste Zuid-Afrikaanse specialiteiten
Sluiten