Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Oudhollands genot: Arretjescake (de koude cake zonder bakken!)

Als er een cake is die typisch Nederlands is, dan is het arretjescake wel. De naam klinkt al als iets uit een Oudhollands kinderboek. Maar de herkomst heeft te maken met een stripfiguur in een reclamefolder. Hoe dat precies zit (én een gruwelijk lekker arretjescake-recept) delen we met liefde met je.

Wat is arretjescake?

Wie aan een stuk arretjescake wil beginnen, heeft wel wat ruimte in de maag nodig: het is een vrij machtig baksel. Op de ingrediëntenlijst staan biscuitjes, een vetstof (zoals boter of margarine), eieren en suiker. Meestal gaat er ook nog cacao doorheen, en hagelslag zien we ook vaak voorbijkomen; aan de buitenkant.

Er zijn ook varianten van het baksel waar vanille aan wordt toegevoegd, of koffie of drank. Ook handig: recepten waarin de kruidnoten van de Sinterklaasperiode worden opgemaakt. Omdat arretjescake in verschillende streken in ons land wordt gegeten, kunnen de recepten ook per streek verschillen. Wij vinden arretjescake ook wel wat weg hebben van Rocky Road; dat Amerikaanse baksel. Theorie: wat er in Rocky Road kan, kan ook in een arretjescake.

Stripfiguurtje

Wie dit baksel heeft bedacht? En waar komt de naam vandaan? Dat is ook nog wel een leuke. Arretjescake is vernoemd naar Arretje Nof: een stripfiguurtje dat in het leven werd geroepen voor de reclames van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft; nu bekend als Calvé.

Het bedrijf bracht een gratis promotieboekje uit, waar ze een recept voor ‘Arretje cake’ in afdrukten, vernoemd naar het stripfiguurtje. De cake leende zich perfect voor gebruik van de twee soorten vet die Calvé op de markt had gebracht: Delfrite, een margarinesoort en Delfia; een soort frituurvet.

Koude cake zonder bakken

Aan arretjescake begin je altijd een dag van tevoren. Dat komt komt omdat je deze koude cake zónder bakken maakt: na het mengen van de ingrediënten moet ‘ie simpelweg een dag in de koelkast opstijven. Omdat de cake de warmte van je oven nooit hoeft te ervaren, kunnen we het ook wel een no bake cake noemen.

Culy Homemade: no-bake chocolade-pindakaaskoek (klaar in 10 minuten!)

Arretjescake recept

Zelf arretjescake maken is eigenlijk vooral een kwestie van alle ingrediënten mengen. Zoals we al schreven, zijn er verschillende recepturen van in omloop. Hier op Culy plaatsten we eerder al een lekker arretjescake recept waarin je kruidnoten gebruikt. Die kun je ook vervangen door biscuits, bijvoorbeeld door Mariabiscuits of volkoren biscuitjes.

Meer interessante cakes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.