Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Koken met tequila: dit wil je proeven!

Koken met drank is leuk! Alcohol geeft veel gerechten immers meer diepte en een volwassen smaak. De wijnfles hebben we meestal wel binnen handbereik staan, maar wist je dat je ook met heel wat andere dranken aan de slag kunt? Tequila kun je bijvoorbeeld heel breed inzetten in tal van gerechten. En dat wil je!

Koken met tequila: dit wil je proeven!

Tip: gebruik niet je allermooiste fles. De kans is groot dat er wel wat smaak verloren gaat door de tequila te verwarmen of te mengen met andere ingrediënten. Een goedkoper exemplaar is om die reden goed genoeg – bewaar je mooiere flessen voor cocktails of om te fijnproeven in een shotglas.

1. Bij garnalen

Voor garnalen grijpen we al gauw naar een fles witte wijn. Heerlijk natuurlijk, maar probeer ‘t ook eens met tequila. Dat zorgt voor een volwassen smaak en een toffe twist op de klassieker. En nope, dat idee hebben we niet zelf bedacht.

Kijk maar eens naar dit recept van Food & Wine, zij deden het ons voor. En mogen we even verder borduren op dat idee, dan kunnen wij ons al helemaal voorstellen hoe we ook onze pasta vongole of coquilles voortaan willen afblussen met de sterkedrank.

2. Bij je cobbler

Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus van DINER geven hun cobbler extra pep door een scheut tequila. Dat geeft meteen prijs dat tequila niet alleen een dankbare toevoeging is bij hartige gerechten, maar dat ‘t dus ook ingezet kan worden bij toetjes. Sowieso zijn wij nogal fan van toetjes met een kick…

Cobbler met tequila
Bron: DINER

3. In boter

Geef ons een ingrediënt en we maken er boter van – wij zijn het inmiddels als een waar talent gaan beschouwen. En inderdaad: ook tequila kun je perfect inzetten als smaakmaker bij boter. Van dit recept voor tequila-limoen-chiliboter gaan we bijvoorbeeld spontaan watertanden. Perfect voor bij Mexicaanse maiskolven (elotes).

Mexicaanse maiskolven met kaas en chili
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Boozy milkshake

Voor een boozy milkshake grijp je waarschijnlijk niet meteen naar de tequila, maar hee: geen Culy-lid dat je tegenhoudt om het wel te doen. Sterker nog, er zijn heel wat lekkere recepten te vinden die bewijzen dat ‘t kan. Deze boozy ‘Key Lime Milkshake’ met limoen, gecondenseerde melk en tequila bijvoorbeeld. Of deze spicy chocolademilkshake met tequila. Willen we.

5. Tequila beurre blanc

Bestaat er íéts goddelijkers dan beurre blanc? Wij durven het te betwijfelen. Het leuke aan deze briljante botersaus is dat je er allerlei kanten mee op kunt. Wij maakten ‘m bijvoorbeeld al eens met miso, maar ook tequila kun je dus heel goed inzetten. Tof idee: in deze YouTube video zie je hoe een kok naast tequila ook vers sinaasappelsap in zijn beurre blanc verwerkt. Dát bij een stukje kip? Héérlijk.

6. In risotto

Italianen moeten nu even wegkijken, maar wij vinden het een geweldig plan om risotto ‘ns met tequila te maken. Je zou er zelfs een Mexicaanse risotto van kunnen maken, met mais, tequila, tomaat, chili en koriander. Maar ook in de plaats van witte wijn bij een klassieke paddenstoelen– of zalmrisotto kun je ermee experimenteren.

Limoenrisotto met zalm
Bron: Culy.nl

7. In sorbet

Fan van proseccosorbet? Zie tequilasorbet als het rebelse broertje ervan. Een tequila sour sorbet – zo eentje met veel basilicum en limoenrasp – vinden wij nou het ideale tussen- of nagerecht.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.