Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Wist je dat je ook kunt koken met Angostura bitters? 6x inspiratie:

Angostura bitters ken je vooral als dat grappige flesje met een véél te groot etiket, dat tussen de alcoholische dranken staat op de bar. Het is hét magische ingrediënt om een cocktail te transformeren tot een goede cocktail. Want al een klein druppeltje geeft al veel meer smaak en diepte aan je drankje. Maar wist je dat je ook kunt koken met Angostura bitters?

Hoe smaken Angostura bitters precies? Probeer eens een druppeltje op de achterkant van je hand. Het smaakt bitter (vandaar die naam…), maar ook aromatisch, kruidig en floraal en zelfs wat medicinaal. Dat laatste valt te verklaren: het goedje werd ooit ontwikkeld als medicijn. Inmiddels zijn we het zó lekker gaan vinden, dat we het veelvuldig gebruiken in onze cocktails en zelfs in gerechten.

Angostura mag dan de bekendste soort van deze bitters zijn, maar er zijn nog veel meer soorten en merken verkrijgbaar. Loop in New York de supermarkten van Whole Foods binnen en je ziet zó een hele uitgebreide collectie met verschillende soorten. Te leuk om een keer uit te proberen.

Koken met Angostura bitters klinkt misschien een beetje gek, maar veel chefs beschouwen het inmiddels als een magisch ingrediënt. Probeer het eens in de volgende gerechten:

Koken met angostura bitters

In een vinaigrette

Een vinaigrette bestaat altijd uit olie en azijn. Drie delen olie, tegenover één deel azijn, om precies te zijn. Vervang die zure azijn eens door Angostura en je weet niet wat je proeft. Voeg nog een beetje mosterd en zout toe en je hebt je oude, vertrouwde (maar misschien inmiddels tikkeltje saaie…) saladedressing zojuist een nieuwe impuls gegeven.

In je zelfgemaakte jam

Zelf jam maken? Topidee. Zeker als er mooi uit in overvloed is, aan het einde van de zomer. Het kruidige van de plantenextracten in Angostura passen perfect bij fruit en geven je zoete jammetje iets interessants. Een vleugje je-ne-sais-quoi. En een bittertje is altijd lekker als tegenhanger van zoet. Jam voor volwassen dus, just the way we like it.

dragon-meloenjam
Nancy van Batenburg voor Culy

In de vulling voor je taart

Maak je een lekkere appeltaart? Maak de vulling dan nét even wat interessanter met een scheutje Angostura bitters. Het maakt de taart trouwens niet per se bitter van smaak, maar geeft gewoon net een beetje extra. Angostura combineert van nature ook heel mooi bij citrusvruchten, met name sinaasappel en mandarijn. Goed om te weten als je bijvoorbeeld een cake van bloedsinaasappel maakt, of sinaasappelcheesecake.

In barbecuesaus

Is je barbecuesaus iets te zoet? Of juist te pittig? Mis je nog iets? Een drupje bitters en hij is waarschijnlijk precies goed. Lekker in een Coca-Cola barbecuesaus of een in de marinade van deze rode kool met bier bijvoorbeeld.

zacht gegaard rundvlees van de bbq

In marinade voor vlees

Wist je dat Angostura bitters ook kleur afgeven? Marinades voor vlees knappen er enorm van op. Ze krijgen er een mooie, felrode kleur van. Plus een tikkeltje complexiteit, qua smaak. Altijd goed.

Door de meringue

Nigella Lawson zweert erbij als ze meringue maakt: een drupje witte wijnazijn of wijnsteenzuur. Het zuur zorgt er namelijk voor dat de textuur van je meringue of pavlova een metamorfose ondergaat. In plaats van enkel bros en knapperig, wordt het hart van je meringue lekker chewy. Vervang het azijn volgende keer eens door Angostura. Het bittertje is tevens een mooie tegenhanger van het zoete in deze sweet treat.

meringues met salted caramel
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.