Redactie
Redactie Lunch 7 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Zelf jam maken doe je zo

Denk je nog steeds dat zelf jam maken alleen voor je suffe tante is weggelegd? Think again. Geloof ons: er gaat een wereld voor je open als je die kant-en-klare potjes uit de supermarkt vaarwel zegt. Als je onderstaande tips eenmaal hebt gelezen is het zelf maken van jam een eitje. Het is bovendien heerlijk rustgevend, een beetje roeren boven de pannen. 

Je kunt jam maken van allerlei soorten fruit, denk aan: aardbeien, bramen, frambozen en vijgen. Een combinatie van twee of meer soorten is ook lekker. Handig bij het maken van homemade jam is een grote, hoge pan met dikke bodem. De jam kan nogal eens gaan spetteren dus zo’n pan verkleint de kans dat straks je hele keuken onder de jam zit.

Om ervoor te zorgen dat je jam niet te waterig wordt is het slim om (vooral zacht fruit zoals frambozen en aardbeien) met een natte theedoek schoon te maken in plaats van te wassen.

Schone potjes

Belangrijk zijn ook de potjes waar je ze in doet: deze moeten van glas zijn en goed afsluitbaar. Het beste kun je de potjes steriliseren zodat je de jam straks op een hygiënische manier kunt bewaren. Een simpele manier om dat te doen is zo:

Doe de lege potten (en deksels) in een pan met kokend water (haal ze er pas uit als je ze gaat vullen met jam). Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. Omdat de jam nog heet is verdwijnt de overtollige lucht. Laat een minuut of vijf zo staan en laat de jam rustig afkoelen.

Lekkere combi’s

– Bosvruchtenjam: een mix van bramen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien
– Appel-kaneeljam: appels met twee eetlepels kaneel
– Ananas-basilicumjam: ananas met twee eetlepels verse basilicum
– Vijgen-citroenjam: vijgen met 1 citroen in heel dunne schilletjes gesneden
– Pompoen-gemberjam: pompoen met 1 theelepel gemberpoeder

Zo maak je de jam:

Snijd het schoongemaakte fruit in kleine stukjes of pureer het in de keukenmachine. Doe al het fruit tegelijk in een grote hoge pan, samen met het citroensap en de geleisuiker. Breng op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de jam gaat borrelen en koken.

Blijf roeren en draai na ongeveer vier minuten het vuur uit. Als er schuim op het mengsel zit schep je dit eraf. Vul de potten met de jam en sluit goed af.

Bewaren

Op een koele, donker plek is de jam ongeopend ongeveer zes maanden houdbaar. Eenmaal geopend kun je de jam vier weken in de koelkast bewaren.

En dan is nog maar de vraag: wat doe je met de jam? Een geroosterd broodje is lekker hoor, maar wat dacht je van homemade scones? Met een bakje yoghurt en wat zelfgemaakte granola? Of… tussen deze schattige PB&J koekjes?

vijgenchutney of jam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.