Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 12 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

9 medicijnen die we nu superlekker vinden (zoals cola en pindakaas)

Tijden veranderen en niet zo’n klein beetje ook. Want wist jij dat producten zoals 7-up, Cola en pindakaas vroeger niet als frisdrank en broodbeleg ontwikkeld zijn, maar als medicijn? De werkzaamheid van die medicijnen was nog te betwijfelen, maar ze werden zó lekker gevonden dat we ze nu in elk huishouden in de voorraadkast hebben staan.

Cola

Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da’s een hele waslijst! Nu drinken we het natuurlijk vooral omdat we het zo lekker vinden.

> Culy Homemade: Coca-Cola barbecuesaus

Dr Pepper en Pepsi

Zowel Dr Pepper als Pepsi bevatten vroegen het medicijn pepsin. Pepsin is een enzym dat tijdens de spijsvertering in de maag zorgt dat eiwitmoleculen worden gesplitst, zodat eiwitten kunnen worden afgebroken. Zo worden maagklachten tegen gegaan en wordt de spijsvertering bevorderd.

Cornflakes

Cornflakes werden bedacht door John Harvey Kellogg (ja, die van het merk Kellogg’s), die streed tegen elke vorm van seksualiteit. Yes, really. Het schijnt dat hij nooit seks heeft gehad met zijn eigen vrouw, bijvoorbeeld. Maar dat is misschien too much information. Volgens John kon een vegetarisch dieet met veel granen en zonder toegevoegde smaken de seksuele lusten beperken. Kijk er dus niet raar van op als je libido compleet verdwenen is na je dagelijkse portie cornflakes.

Gin-tonic

De tonic in dit zomerse drankje is oorspronkelijk bedacht als medicijn tegen malaria. Het set stofje kinine werd gebruikt om muggen af te weren. Maar kinine is niet echt lekker. Dus werd het gemengd met suiker, limoen, water en later ook gin.

Gin-Tonic in glas

> Zo maak je de perfecte gin-tonic

Angostura

Angostura is een kruidenbitter (44,7%) dat oorspronkelijk gemaakt werd als remedie tegen of verzachter van vermoeidheid en maagklachten. Het drankje is gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten.

7-up

7-up bevatte tot 1948 lithiumzout, een stofje dat een gunstig effect heeft op je stemming. Op dit moment wordt lithium nog steeds soms gebruikt door mensen met een depressie of bipolaire stoornis. Ook werd 7-up verkocht als oppepper na een nacht flink stappen, oftewel een katerkuur.

Pindakaas

Pindakaas werd eeuwen geleden door de Azteken uitgevonden. Met een beetje pindakaas konden tandloze mensen op een gemakkelijke manier toch eiwitten binnen krijgen, om zo de hele dag door voldoende energie te behouden.

chocolade-pindakaaskoek
Nancy van Batenburg voor Culy

> Culy Homemade: no-bake chocolade-pindakaaskoek (klaar in 10 minuten!)

Root beer

Root beer is geen normaal biertje, maar een typische zoete Amerikaanse frisdrank. Het werd uitgevonden in 1876 als ‘bloedzuiverend drankje voor geheelonthouders’. Als basis voor het drankje werd sassafras gebruikt.

Root beer werd gebruikt om ziekten en negatieve geesten te bestrijden, evenals huidproblemen, nierproblemen, menstruatieperikelen en reumatische aandoeningen. Tegenwoordig heeft de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit het stofje sassafras verboden in etenswaren, omdat het een kankerverwekkende werking zou hebben.

Nog meer recepten met deze ‘medicijnen’:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.