Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

10 x ideeën voor gerechten met harissa: die heerlijke pepersaus

Harissa is een Tunesische saus op basis van geroosterde pepers en (vaak) geroosterde paprika. Specerijen als komijn, koriander, knoflook en chili maken daar een supergeconcentreerde smaakbom van. En daar worden heel wat bereidingen ontzéttend blij van.

Dit kun je óók doen met harissa

1. Tussen een tosti

Tosti’s maak je zo spannend als je zelf wil. En hoewel er niks mis is met de klassieke versie, kun je een tosti net zo goed een toffe twist geven met minder gangbare ingrediënten.

Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van gegrilde aubergine met manchego en feta, of gerookte zalm met courgette en ingelegde citroen. In beide gevallen is harissa een geschikt bindmiddel dat je met een gerust hart op de boterhammen kunt smeren.

2. Als pastasaus

Ben je ook maar een beetje bekend met de boeken van Ottolenghi, dan weet je dat de kookheld groot voorstander is van deze pittige pepersaus. In zijn boek Simpel maakt hij er bijvoorbeeld een pastasaus van, bij papardelle met zwarte olijven en kappertjes. Ook Culy bedacht onlangs een recept voor orechiette met harissa, ingelegde citroen, basilicum en tomaat.

vegan pasta met spicy harissa en ingelegde citroen
Bron; Winnie Verswijvel voor Culy

3. Bij oesters

Als verrassende oestertopping kun je harissa aanlengen met wat citroensap en/of een lichte azijn. Superlekker, maar lepel er ook weer niet té veel van op je oesters. Je wil immers vermijden dat je die delicate oestersmaak verloren laat gaan.

4. Als smaakmaker bij shakshuka

Hoewel je in traditionele shakshukarecepten niet gauw harissa aantreft, worden die twee wel érg blij van elkaar. De tomaten-paprikasaus bij het iconische ontbijtgerecht kan de hitte van harissa immers goed gebruiken.

Kies je voor rozen- of citroenharissa, dan geef je je shakshuka bovendien een extra vleugje je-ne-sais-quoi. Roer het door de saus, of lepel het er in hoopjes bovenop als garnering.

5. Bij aubergines

Aubergine en harissa is zo’n smaakcombinatie die het altijd goed doet. Of je nou wat harissa door je moussaka lepelt (zoals we afkeken bij Sergio Herman in zijn boek Just cook it), focaccia belegt met harissa en gegrilde aubergine of een lepeltje door je baba ganoush roert: geloof nou maar dat het lekker wordt.

6. Harissamayo

Bij pita, platbrood, bij een lamsburger of zelfgemaakte kebab: met harissa geef je je mayo een interessant vleugje pit. De bereiding is bovendien natuurlijk belachelijk simpel: gewoon wat van de pepersaus door je mayo roeren. Zo makkelijk kan goed eten zijn.

7. Als marinade voor vis en vlees

Of je nou een entrecote voorziet van een good old twist of een hele vis insmeert met de paprikapasta: in zowat alle gevallen is harissa een prima kandidaat voor de marinade. De harissavis met krieltjes van Donal Skehan is daar een goed voorbeeld van, maar experimenteer vooral met je eigen favorieten.

Harissavis uit de oven Donal Skehan
Bron: Meals in minutes (Donal Skehan)

8. In je omelet

Uitgekeken op je standaard omelet? Met een lepeltje harissa verhelp je die situatie. Hou daarvoor je favoriete omeletrecept aan en gebruik per ei 1/4 eetlepel harissa.

Wil je nou helemaal all the way gaan, maak je harissa-omelet dan af met toppings als feta, granaatappelpitjes en een handje verse peterselie.

9. Door de bulgur of couscous

De neutrale, bijna fletse smaak van graansoorten als bulgur of couscous geef je in een handomdraai meer karakter met harissa. Doe daar nog wat ingelegde citroen, za’atar en je favoriete groenten en vlees bij en je scoort dikke punten bij je eetpubliek.

10. Als dip

Met citroensap, vloeibare honing, knoflook en olijfolie maakt Ottolenghi in Shelf Love een dip van harissa. Die gebruikt hij bij een recept voor aardappel-groentebeignets. Willen we!

Nog eenvoudiger kan het ook: door harissa te mengen met Griekse yoghurt (zie het als de lichtere versie van harissamayonaise). Heerlijk lijkt ons dat bij Indiase samosa’s, smashed potatoes, gefrituurde garnalen, kebabspiesjes of wortels in knapperig filodeeg.

Wortels in filodeeg
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.