Redactie
Redactie Inspiratie 9 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Ingelegde citroenen: wat zijn het & wat kun je ermee?

In veel recepten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika kom je ze tegen: ingelegde citroenen. Je hebt ze misschien ook al wel eens in een pot in een Arabische buurtsuper zien staan. Maar wat kun je er allemaal mee?

Ingelegde citroenen, en dan vooral de schil daarvan, zijn een enorme smaakmaker. Zoo gaan ze door de kip tajine, in een vispakketje uit de oven, door een rijstgerecht of couscous. Ook stoofpotten en soepen krijgen een friszure en zoutige smaak door de ingelegde citroenen. Ottolenghi is er trouwens ook dol op!

Zelf ingelegde citroenen maken

Kun je geen ingelegde citroenen vinden bij de toko of Arabische buurtsuper? Maak ze dan zelf! Begin met een goed gesteriliseerde weckpot (kook deze bijvoorbeeld 10 minuten uit in kokend water).

Was 6 onbespoten (biologische!) citroenen kort. Snijd elke citroen kruislings in, alsof je vier parten maakt, maar snijd niet helemaal door, zodat het ‘kontje’ aan elkaar blijft zitten. Wrijf de citroenen aan alle kanten goed in met 200 gram grof zeezout (vang het zout op dat eraf valt) en stop ze in de pot, zorg dat ze goed aangedrukt worden.

Giet de rest van het zout erbij. Hoe minder ruimte tussen de citroenen, hoe beter! Je kunt ook nog kruiden toevoegen, zoals laurier of tijm.

Zet de pot op een koele, donkere plek. Na een maandje zijn ze klaar om te gebruiken, maar ze zijn zeker tot twee jaar houdbaar, zolang je de pot maar goed afsluit. Af en toe kun je de pot een beetje omschudden.

En dan?

Wil je de ingelegde citroenen gebruiken, haal er dan eentje uit met een schone lepel. Spoel goed af (zodat er geen zout meer aan zit) en snijd de schil ervan af. Deze kun je nu in ragfijne reepjes snijden en gebruiken in een gerecht. Denk aan een kip tajine, Marokkaans lamsvlees of gegrilde zwaardvis.

ingelegde citroenen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.