Dé vega moussaka van Jamie Oliver

Hét geheim van een goede vegetarische moussaka? Eekhoorntjesbrood, aldus Jamie Oliver. Zo maakt hij een vega moussaka bomvol umami. Zó lekker. Je vindt het recept in zijn nieuwe boek VEG, maar wij mogen het al met je delen.

Zoete tomaat, gegrilde aubergine, romige saus met feta en eekhoorntjesbrood: de vegetarische moussaka van Jamie is om je vingers bij af te likken.

In zijn nieuwe kookboek VEG zet hij groente sowieso helemaal in de spotlights. Je vindt er alles in van curry’s tot aan dumplings, stoofpotten, pasta’s en spannende salades, met groente, groente en nog eens groente.

Om te vieren dat Jamie’s nieuwe boek is verschenen, is het de hele week Jamie-week op Culy! Houd de site in de gaten om álles te weten te komen over VEG. Yes darling! 😎

Vegetarische moussaka Jamie Oliver
Bron: © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus

Vegetarische moussaka van Jamie Oliver

Doe het eekhoorntjesbrood met 500 ml kokend water in een kom. Pel en snijd de uien en knoflook in dunne ringen en plakjes.

Schenk 2 eetlepels olie in een grote, zware braadpan op matig-laag vuur, bak het kaneelstokje 1 minuut en doe de ui en knoflook erbij. Pluk de oreganoblaadjes in de pan, doe de azijn erbij, leg een deksel op de pan en laat 20 minuten koken onder af en toe roeren, tot alles zacht en licht goudbruin is. Snijd de aubergines intussen in de lengte in 1 cm dikke plakken en bak ze in porties in een grillpan.

Boen de aardappels schoon, snijd ze in 1 cm dikke plakjes en doe ze met het water van het eekhoorntjesbrood in de braadpan. Knijp de gepelde tomaten erbij, giet er 1 blikje water bij, en laat 30 minuten op matig vuur pruttelen, terwijl je regelmatig blijft roeren. Verwarm de oven intussen voor tot 200 °C/gasovenstand 6.

Doe de paddenstoelen met de helft van de feta, de eieren en de melk in een blender, rasp er de helft van de nootmuskaat bij en maal er een gladde saus van. Maak de tomatensaus perfect op smaak af met zeezout en zwarte peper en schep de helft in een ovenschaal van 25 x 35 cm.

Dek de laag saus af met de helft van de plakjes aubergine, sprenkel er 4 eetlepels van de romige saus over, leg er de resterende plakjes aubergine op en giet er de rest van de saus over. Verkruimel er de rest van de feta over en zet de schaal 40 minuten in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.

Heerlijk met een simpele, met citroen aangemaakte groene salade.

Soms gebruik ik in plaats van feta, geraspte halloumi. Gegrilde linten courgette gecombineerd met aubergine zijn ook erg lekker.

Calorieën: 311 kcal, vet: 11,6, verz. vet: 5,2 g, eiwit: 14,6 g, koolhyd.: 40 suiker: 13,4 g, zout: 0,8 g, vezels: 5,6 g

Jamie's VEG nieuw kookboek

VEG van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 29,99 euro. 

Meer recepten van Jamie Oliver:

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste recepten in je inbox

Reageer op artikel:
Dé vega moussaka van Jamie Oliver
Sluiten