Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over knödel: de deegbal die bezig is met een revival

In een echte Duitse stube kom je nog weleens tegen, als het goed koud is buiten: knödel. En in de Elzas en in Zuid-Tirol. De knoedel is in feite een vrij ouderwets, rustiek gerecht. Maar: er zit een knödel-revival aan te komen.

Alle deegballen verzamelen

Knödel spreek je ongeveer uit als jodel. In het Nederlands zouden we het vertalen als knoedel. Het is in feite een deegbal. Brooddeeg, pastadeeg, of een mix van beide: het maakt niet zoveel uit waar de knödel van gemaakt is, als ‘ie maar rond is. Meestal worden de balletjes gekookt.

De knoedels worden soms gevuld, soms niet. Vaak vind je er toch iets van vlees in terug, zoals gehakt, varkensvlees, stukjes spek of zelfs lever. Soms van restjes oud brood. En in Oostenrijk maken ze dan weer graag zoete varianten, vaak met een vulling van abrikozen of pruimen.

Ongevulde exemplaren worden meestal bij gerechten met vlees, kip of paddenstoelen geserveerd. Om de boel lekker mee op te soppen. Of ze gaan in de soep.

Knoedels
Bron: Pexels

Café Knödel

We weten wat je denkt: op zich nog niet heel veel om lyrisch van te worden. Nee, een knödel is het type comfort food waar we vooral dankbaar gebruik van maken als we net hebben staan te vernikkelen op een skipiste of ijsbaan.

Maar toen was daar Café Knödel. De corona pick-up van Café Remouillage in Amsterdam-Oost. Hier wordt de knoedel nieuw leven ingeblazen en wel op zo’n manier, dat we al weken aan niks anders kunnen denken.

Hier maken ze groene knödel met Burrata en puntarelle (familie van de witlof). Guanciale knödel op een bedje van kool. Goulash met paddenstoelen en knödel. Het is alles waar je je deze winter aan wil warmen.

Zelf knödel maken

Wil je zelf aan de gang met knoedels, dan kun je diverse kanten op. Wij hebben bijvoorbeeld een recept voor Zuid-Tiroler knödel gemaakt van oud brood en kaas voor je. Food and Friends maakt er dan weer een soort Duitse bitterballen van, die in de frituur gaan (lekker!).

In het handige filmpje hieronder kun je precies zien hoe je te werk moet gaan. Maarre, ga ze ook gewoon eens lekker halen bij Café Knödel als je eens een heerlijke combinatie wilt proeven. #steundehoreca

Meer verwarmende winterkost:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.