Redactie
Redactie Inspiratie 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over goulash: een heerlijke Hongaarse stoofpot

Goulash is hét gerecht van Hongarije. Daar eet je het bijna als een soep, maar hier kennen we goulash als een heerlijke stoofpot.

Dit gerecht is een uitstekende voor de koudere dagen. Stoofvlees is er voor de koukleumen én lekkerbekken dus deze goulash is een hartelijke verwelkoming waard deze herfst.

Zie ook deze tips voor het maken van perfect gegaard stoofvlees.

De ingrediënten voor goulash

Het dikke stoofpotje met vlees wat wij als goulash kennen, wordt in het Hongaars juist pörkölt genoemd. Er zijn ontelbaar veel manieren om ‘m te maken. Traditioneel zit er rundvlees in, maar er wordt ook vaak vlees van schapen of varkens gebruikt, en soms zelfs vis.

Het vlees vormt natuurlijk het hoofdbestanddeel, maar net zo belangrijk zijn de smaakmakers die erin gaan. Klassiek zijn dat uien, paprika en knoflook (veel daarvan!), paprikapoeder, karwijzaad en laurierblad.

De pan

Je maakt goulash in een grote stoofpan; in Hongarije is dit een enorme ketel, die bogrács wordt genoemd. Daar wordt -ie boven een houtsvuur gehangen, maar wij zetten de pan gewoon op het fornuis (en soms nog in de oven).

Je kunt hier bijzonder goed een gietijzeren braadpan voor gebruiken, bijvoorbeeld de prachtige exemplaren van Le Creuset.

Zo maak je goulash

Eigenlijk is goulash maken redelijk eenvoudig, je hebt alleen veel geduld nodig. Begin met vlees (bijvoorbeeld goed doorregen runderriblappen, maar varkenshaas kan ook), dat je in dobbelsteentjes snijdt.

Braad het vlees aan in een grote braadpan met de kruiden (sowieso paprikapoeder, maar bijvoorbeeld ook laurier en karwij), tot alles mooi goudbruin is (het hoeft nog niet gaar te zijn).

Voeg sterke bouillon toe en breng alles aan de kook. Je kunt ook rode wijn toevoegen, als je dat lekker vindt. Draai vervolgens het vuur laag en laat de stoofpot in ongeveer 2 tot 3 uur stoven, je kunt een deksel schuin op de pan leggen. Roer af en toe door en check goed of ‘t vuur niet te hoog staat.

Voeg het laatste halfuur blokjes paprika toe om mee te stoven. Ook blokjes tomaat zijn erg lekker hierin, net als spekreepjes en blokjes aardappel. Wordt je goulash wat te droog, voeg dan een scheut water toe.

Serveer de goulash het liefst met rijst. Je kunt dit gerecht prima een paar dagen van tevoren maken; sterker nog, daar wordt -ie alleen maar lekkerder van. Bewaar hem dan goed afgedekt in de koelkast en verwarm later op laag vuur. Je kunt goulash ook goed invriezen; hij blijft in een goed afgesloten bakje ongeveer 2-3 maanden goed in de diepvries.

Meer stoofrecepten:

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.