Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Koken met chocolade in hartige gerechten: 7 x inspiratie

Chocolade in hartige gerechten, eigenlijk doen we dat niet zo vaak. Toch heeft chocolade (en met name de cacao) een diepe, complexe smaak die ook in hartige gerechten goed gedijt. Het proberen waard!

Heb je nog wat chocolade in huis en ben je niet zo’n zoetekauw? Misschien kun je de chocolade opmaken in één van de volgende gerechten.

Chocolade in hartige gerechten: 7 x inspiratie

1. Chili con carne

Nigella Lawson zweert erbij: een stukje donkere chocolade door de chili con carne. Niet alleen zorgt het voor extra diepte en kleur, het brengt ook het zurige van de tomaten in balans.

2. Barbecuesaus

Een goeie barbecuesaus heeft een beetje van alles: zoutig, zurig en zoet. Dat zoete kun je perfect toevoegen door middel van chocolade, waardoor een heerlijk decadente chocolade-barbecuesaus ontstaat. Geweldig lekker als marinade bij spareribs of buikspek. Klik hier voor een recept.

3. Toast Avocado

Janneke Vreudenhil heeft in haar boek We ♥ groente een recept voor ‘de beste avocadotoast ever‘. Daarin werkt ze haar avocadotoast af met kerstomaatjes en rasp van een blokje pure chocolade. Een gekke combo? Wij hebben het inmiddels getest en kunnen concluderen: het werkt echt.

4. Mole poblano

Mole is een pittige Mexicaanse saus met enorm veel varianten. De bekendste is ongetwijfeld mole poblano. Deze variant wordt gemaakt met kaneel en een goede dosis chocola. Klinkt misschien gek, maar de chocola is niet overheersend.

In plaats daarvan balanceert de chocola prachtig alle smaken en geeft het een tegenhanger voor al die pittige chili’s. Door de diepe smaken is mole poblano heerlijk op bijvoorbeeld geroosterde mais of jalapeño. Zelf mole poblano maken doe je zo.

5. Caponata

Aan sommige varianten van caponata (die Siciliaanse salade op basis van aubergine) wordt chocolade toegevoegd om de smaken van het gerecht te versterken. Wij denken alleen maar: geniaal. Zelf maken? Hier een recept.

6. Baconstrips met chocolade

Baconstrips gedoopt in een laag pure chocolade: het werkt echt. Presenteer deze koninklijke snack bij de borrel en de prijs voor origineelste hapje gaat naar jou.

> Naar recept: Baconstrips met chocolade en hagelslag

Bacon met chocolade
Bron: Het Hagelslagboek

7. Gerookte zalm met witte chocoladevinaigrette

Het was de tv-zender 24Kitchen die ons jaren geleden kennis deed maken met de combinatie gerookte zalm en witte chocolade. Geen alledaagse combi, maar Culy probeerde het uit en kwam tot de conclusie: erg lekker!

> Naar recept: Vreemd maar lekker: gerookte zalm met witte chocoladevinaigrette

Of hou het gewoon bij zoet…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.