Redactie
Redactie Diner 3 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: zelf Zuid-Tiroler knödels maken

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel!

Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net als bij de pasta eet je de knödel alleen met een vork. Niet alleen omdat dit volstaat voor een primo, maar ook en vooral omdat met een mes een knödel in stukjes snijden ten strengste verboden is. Volgens onze ober snijd je dan namelijk recht in het hart van de kok… Au!

Er passeerden verschillende knödel-variaties de revue, maar die met kaas vielen het meest in de smaak. Die delen we graag met jullie, althans – het recept. De voorgeschotelde knödel gingen tot de laatste kruimel op.

Snijd het brood in kleine blokjes en meng deze in een grote kom met de peper en zout. Snipper de ui en snijd beide kaassoorten in kleine blokjes. Verwarm een beetje boter en de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de melk toe en warm even mee. Giet vervolgens het melk/uimengsel over de blokjes brood.Voeg de eieren, kaas en peterselie toe en kneed alles goed door elkaar. Meng er ten slotte ook de bloem door en kneed nogmaals goed door.

Maak van het brood/kaasmengsel balletjes ter grootte van een flinke golfbal en kook deze circa 10 minuten. Smelt in een ander pannetje 80 gram boter goudbruin. Laat de knödel even uitlekken en serveer ze met de botersaus en de geraspte Parmezaanse kaas.

Bron: mmoorr

Dit typisch Zuid-Tiroolse recept is afkomstig uit het boek Echt Südtirol – 85 Rezepte aus der Bergbauernküche van Mali Höller, vol met heerlijke specialiteiten uit dit bijzondere stukje Italië.

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.