Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Trend: ambachtelijke ‘small batch’ ketjap uit Nederland

Door de nasi goreng of de bami, om saté gruwelijk lekker mee te maken, in pindasaus en in tal van marinades en sauzen: Indonesische ketjap is behoorlijk onmisbaar. Je kunt je voorstellen dat we verheugd zijn dat we de laatste tijd steeds vaker ambachtelijke ketjap van Nederlandse makelij zien opduiken. Culy tipt de lekkerste ‘small batch’ ketjap uit Nederland.

What’s up met ketjap?

Tuurlijk werd er allang ketjap in Nederland geproduceerd, maar dat zijn toch vaak de bekende verpakkingen uit de toko. Terwijl: net als bij sojasaus (denk maar aan die van Tomasu, die inmiddels in veel restaurants wordt gebruikt) zien we ook steeds vaker leuke flesjes ‘small batch’ ketjap van Nederlandse makers. Op kleine schaal geproduceerd, meestal naar familierecept.

Extra leuk om te supporten, maar vooral ook om te proeven en mee te kokkerellen natuurlijk. Culy zet drie van die heerlijke soorten ambachtelijke ketjap uit Nederland op een rij: alledrie het ontdekken waard!

Hoe wordt ketjap gemaakt en welke soorten zijn er?

Ambachtelijke ketjap uit Nederland
Bron: Culy.nl

3 x ambachtelijke ketjap uit Nederland

1. ‘True ketjap manis’ van Wilson & Constantine

Ze noemen ‘m niet ketjap, maar ‘magic sauce’. Dit om aan te geven dat je ‘m ook buiten de Indonesische keuken heel goed kunt gebruiken. Hoe? In een salade met oosterse dressing bijvoorbeeld. Maar het is bovenal ook een fijn flesje om je zelfgemaakte pindasaus extra lekker mee op smaak te brengen.

Wilson & Constantine (oftewel: John en Joris) zijn sausmakers uit Amsterdam. Hun ketjap manis is de eerste uit een lijn sauzen (saus twee en drie komen eraan) die ze maken bij Kitchen Republic. Ze stoppen er o.a. kruidnagel, piment, kaneel, nootmuskaat, limoenblad en steranijs in. En dat is goed te proeven. De saus neigt bijna naar hoisin.

Zelf noemen ze hun ketjap “een umamibom met zijden handschoenen” die “subtiel zoet” is.

2. Ketjap sedeng van Oma Miet

Marc Tierolf is een Indische kok en achterkleinzoon van Oma Miet. Zij had van 1922 tot 1985 haar eigen cateringbedrijf in Indonesië, maar moest daarmee stoppen toen ze naar Nederland moest repatriëren. Ze bracht haar recepten over op haar achterkleinkind, die nu onder andere de beroemde ketjap sedeng van Oma Miet laat voortleven.

Ketjap sedeng is een halfzoete ketjap (ook wel ketjap sedang genoemd) en daarom minder bekend in Nederland. We kennen hier vooral de manis (zoete ketjap) en asin (zoute ketjap).

De versie van Oma Miet is gemaakt in Bataviaanse stijl, dus verwacht een donkere ketjap met weinig tot geen suiker, op smaak gebracht met asem (tamarinde) en meerdere smaaklagen.

3. Ketjap Semarang van Uno’s Kitchen

De mooiste en lekkerste dingen ontstaan vaak vanuit gemis. Zo kon Opa Bierhuys nergens lekkere ketjap vinden en besloot hij die dan maar zelf te maken. Zijn ‘Ketjap Semarang’ ontstond dan ook al in 1956. Algauw kwamen de orders vanuit de Indische gemeenschap in Den Haag en volgde de rest van Nederland.

Inmiddels is de Ketjap Semarang een geliefd familierecept, dat door de derde generatie van de familie wordt geproduceerd. Het is dus ook ketjap uit Nederland: homebrewn en zonder conserveringsmiddelen.

Ketjap Semarang is er in twee varianten: manis en sedeng. Wij namen er een lekkere grote fles van mee bij Stadsbakkerij As, maar je kunt Ketjap Semarang ook online kopen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.