Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over kataifi: flinterdun gesponnen deeg (én een Grieks dessert!)

We zien ze steeds vaker op ons bord belanden: knapperige, flinterdunne deegsliertjes, die als een krokant nestje op ons bord zijn geplooid of rondom een garnaal zijn gewikkeld. De naam van dit beestje kom je ook veel vaker tegen op menukaarten her en der: kataifi. Gaat er al een lampje op? Wij leggen je uit wat dit ingrediënt precies is.

Kataifi: gesponnen deeg

Kataifi – wat ook wel wordt geschreven als kadaifi – is gesponnen deeg, ook wel draadjesdeeg genoemd. Het lijkt een beetje op vermicelli of engelenhaar, maar het wordt altijd knapperig geserveerd. Kataifi is niet alleen een ingrediënt, dat officieel afkomstig is uit Griekenland, het is ook de naam van een Grieks dessert slash gebakje.

Bestel je in een Grieks restaurant een gerecht van kataifi, dan krijg je waarschijnlijk een baklava-achtige constructie van noten (bijvoorbeeld walnoten, pistachenoten of amandelen) met suiker en specerijen, omhuld met knapperig draadjesdeeg. Daar wordt dan weer een suikersiroop overheen gegoten. Het is de perfecte mix van zoet (en flink zoet ook!), knapperig en boterig.

Gerecht met kataifi bij Teng Janssen

Kunefe: kataifi met kaas

Ook in Turkije gaat er heel wat kataifi doorheen: daar maken ze er graag kunefe mee. Ook een nagerecht, maar dan bestaande uit zachte, verse kaas, omwikkeld door knapperig draadjesdeeg en overgoten met siroop. Wij aten onlangs bij Bar Fisk in Amsterdam nog een heerlijke kunefe met geitenkaas, zonnebloempitten en pompoenpitten,

Is het dan alleen maar zoet wat de kataifi-klok slaat? Neen: in Italië gebruiken ze het dunne gesponnen deeg juist graag om grote garnalen mee te omwikkelen. Die krijgen zo een heel knapperig jasje. Bij Teng Janssen in Amsterdam aten we zo bijvoorbeeld een coquille in een jasje van het vederlichte draadjesdeeg, geserveerd met een salade van wakame en avocado.

Nagerecht met kataifi bij Bar Fisk

Zelf aan de slag met kataifi

Het is nog een hele kunst om het dunne draadjesdeeg – from scratch – te bereiden, daarom kopen de meeste mensen het kant-en-klaar. In Nederland kun je het vinden in Griekse of Turkse speciaalzaken, bij sommige groothandels en online. Haal je het uit de verpakking, dan moet je het eerst even losschudden voordat je ermee aan de slag kunt.

Kadaifi is plooibaar, dus je kunt het goed oprollen. Nadia en Merijn hebben bijvoorbeeld een te gek recept voor kataifi met oranjebloesemwater en pistachenoten. Je maakt ‘m in een ovenschaal en snijdt ‘m daarna in porties. Een lekker, bijzonder en makkelijk dessert.

Wil je het een keer in een hartig gerecht gebruiken, maak dan deze coquilles met kataifi en passievruchtboter. Of ga voor kunefe met feta en granaatappelpitjes.

Meer lekkers uit de Grieks/Turkse keuken:

Kataifi

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.