Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: Turkse rijst maken (Turkse pilav) met boter en vermicelli

Soms zijn de simpelste gerechten het lekkerst. Dat geldt ook voor deze Turkse rijst. Net iets lekkerder dan je standaard kommetje witte rijst. Ook past deze Turkse pilav perfect bij andere Turkse gerechten.

Waar serveer je die Turkse rijst dan bij? Denk aan deze vegan köfte of çöp şiş, dat zijn lamsspiesjes. Turkse pilav is een perfecte basis en aanvulling bij iedere maaltijd.

Wat maakt Turkse rijst dan zo anders dan het standaard kommetje witte rijst? We bakken als eerst de vermicelli, dat doen we in boter. Hierdoor krijgt de Turkse pilav een boterige smaak, en dat maakt dit rijstgerecht onverbeterlijk lekker. Net als de bouillon waarin we de rijst koken. Dat is namelijk veel smaakvoller dan alleen de rijst koken in water met een snuf zout.

Turkse rijst | Turkse pilav
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf Turkse rijst maken

  1. Was de rijst goed, zodat je geen plakkerige rijst krijgt. Ga door tot je het spoelwater helder van kleur is.
  2. Verhit ondertussen de boter in een diepe steelpan op laag vuur. Voeg nu de şehriye (of orzo) toe aan de pan en roer enkele minuten tot de vermicelli van kleur begint te veranderen.
  3. Zodra de şehriye goudbruin is, voeg je de rijst toe. Bak kort en blijf roeren op laag vuur, zodat de rijst en orzo niet aanbranden.
  4. Voeg na 2 minuten het water en het bouillonpoeder (of bouillonblokje) toe. Leg de deksel op de pan en breng de Turkse rijst aan de kook.
  5. Kook de rijst zo’n 10 minuten, tot ‘ie gaar is. Haal van het vuur en laat nog even 5 minuten staan met de deksel op de pan. Roer daarna de rijst voorzichtig los met een vork, zodat je de korrel niet breekt.
Turkse rijst | Turkse pilav
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer Turkse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.