Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Freddo cappuccino is onze favoriete ijskoffie: zo maak je ‘m

Laat de zomer maar komen! Voor ons is dat namelijk het perfecte excuus om vol in de ijskoffies te duiken. Onze favoriet is de freddo cappuccino uit Griekenland: een ijskoffie met kaneel en opgeklopte melk.

Freddo staat in het Grieks gelijk aan het woord ijskoffie. De Grieken zijn al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw verzot op koude koffiedrankjes. Zo was de frappé jarenlang de gedoodverfde nummer 1 van Griekenland. Een frappé maak je met oploskoffie dat met water schuimig wordt opgeklopt. Het drankje schenk je in een glas dat gevuld is met ijs en op smaak is gebracht met suiker.

Met dit recept is de perfecte ijskoffie binnen handbereik

Geschiedenis van de freddo cappucino

Vanaf de jaren 90 stapten veel Grieken over naar kwaliteitskoffie uit Italië. De espresso deed halverwege de zeroes haar intrede en stootte de frappé al snel van de troon. De smaakvolle espresso werd ook voor ijskoffies gebruikt (zonder het aan te lengen met water) en de freddo was geboren.

freddo espresso
Bron: aidos via Adobe Stock

Bereiding van freddo

Een freddo is verkrijgbaar in twee varianten: de freddo espresso en de freddo capuccino. De bereidingswijze lijkt op die van de frappé. Voor een freddo espresso doe je twee espresso’s, wat ijsblokjes en suiker naar smaak in een shaker. Door het hard te schudden ontstaat er een romige schuimlaag.

De freddo cappuccino heeft dezelfde bereidingswijze, alleen voeg je achteraf ook melk toe aan het glas. Wanneer je het drankje in het glas hebt geschonken, lepel je er nog wat extra opgeklopt melkschuim bovenop en bestrooi je het met wat kaneel.

freddo capuccino
Bron: DIMITRIOS via Adobe Stock

Meer koffie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.