Redactie
Redactie Kooktips 23 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

10 tips van topchefs die je thuis ook kunt gebruiken

In een restaurantkeuken is alles tot in de kleinste details uitgewerkt. Het moet snel gaan en het resultaat moet nagenoeg perfect zijn. Het is dus logisch dat al die chefkoks wat handige tips & tricks hanteren. Sommige van die trucjes kun je thuis ook gebruiken om het allemaal wat vlotter te laten verlopen. Culy deelt: 10 tips van topchefs! 

1. De vriezer in!

Als je glibberige of zachte dingen moet fijnsnijden of raspen, kun je ze het beste eerst even in de vriezer stoppen. Zo wordt de kaas die je moet raspen wat steviger en smelt hij niet weg in je handen tijdens het werkje. Tien minuten is ruim voldoende om je product makkelijk hanteerbaar te maken.

Kaas raspen

2. Investeer in een puntzeef

Koop een degelijke puntzeef. Die kost iets meer dan de gewone keukenzeef, maar je krijgt er wel mooiere resultaten mee. Een puntzeef is veel fijner en daardoor krijg je dus heel fijne, romige sauzen zonder al te veel moeite.

3. De natte keukenrol-hack

Als je dunne stengels fijn moet snijden, zoals bijvoorbeeld bieslook of lente-uitjes, kun je die het beste samenbinden met een stukje vochtig keukenpapier. Zo kun je veel preciezer werken en valt er geen enkel stengeltje naast het mes. Dankzij het papier beschadig je de kruiden niet, wat met een elastiekje wel zou gebeuren.

verse kruiden markt
Stock

4. Houd je Chinese eetstokjes paraat

Als je nog eens afhaal-Chinees of sushi eet, kun je de bijgeleverde stokjes het beste bewaren. Die komen heel goed van pas als je bijvoorbeeld een omelet of roerei moet maken. Ze laten geen krassen achter in anti-aanbakpannen maar zijn wel stevig genoeg om snel een eierdooier stuk te maken.

5. Stap voor stap

De belangrijkste tip is meteen ook de meest voor de hand liggende. Bij elke stap in je recept moet je proeven en volgens de chefs moet je dus ook bij elke stap bijkruiden. Als je pas op het einde bijkruidt, kan dat voor een onsamenhangend geheel zorgen. Leg dus maar lekker veel proeflepels klaar.

6. Boter maakt (bijna) alles beter

Het idee dat restaurants veel meer boter gebruiken is niet noodzakelijk waar, maar bij een bepaald deel van de kooklijn is het een onmisbaar ingrediënt: bij het maken van de sauzen. Door boter toe te voegen aan saus maak je ze glanzender en romeriger maar ook de smaak wordt er beter van. Boter zorgt ervoor dat te scherpe smaken worden afgezwakt. Dus bij je volgende saus: probeer eens helemaal op het einde een stukje gekoelde boter toe te voegen.

7. Voorverwarmen

Dat je je oven moet voorverwarmen is logisch, maar eigenlijk kun je dat beter ook doen in andere delen van het kookproces. Laat dus je pan heel heet worden voor je er iets in gaat bakken. Zeker bij vlees kan dat voor een aangenamere korst zorgen. Als je iets in de oven gaat bakken op een bakplaat, kun je die ook al mee laten voorverwarmen voor crispy groenten uit de oven.

Tips van topchefs: verwarm je pan voor

8. Draai het eens om

Met bepaalde feestdagen in aantocht moeten veel mensen zich voorbereiden op een groot menu koken voor veel personen. Veel gerechten kun je op voorhand al helemaal klaarmaken maar een stukje vlees moet à la minute gebeuren. Als je dat voor 8 personen moet doen, kan je wel een tip van een chefkok gebruiken. Zij raden aan om het proces om te draaien. Zorg er dus voor dat je eerst je vlees naar cuisson bereidt, in de oven of sous-vide, en doe het dan last-minute in een pan om het dicht te schroeien. Zo is je vlees warm en perfect als het op het bord belandt.

Veel eters over de vloer? 10 gerechten voor veel personen

9. Beter blenderen

Of het nu een saus, soep, smoothie of dressing is, er is een kunst voor het perfect blenderen van al deze dingen. Voeg altijd eerst je vloeistoffen toe en dan pas je vaste voedingsproducten. Dit is beter voor je blender omdat je de messen spaart, maar je resultaat zal hierdoor ook veel romiger zijn.

Tips van topchefs: gebruik je blender

10. Geen tranen meer

Het hatelijkste karweitje van koken is het snijden van uien. Als je toch al alles hebt geprobeerd om die tranen te voorkomen, probeer dan ook dit trucje van topchef Angel Leon eens. Hij stopt zijn uien altijd eerst even in een ijsbadje en bevochtigt zijn mes en handen even voor hij aan het snijden begint.

Meer slimme kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.