Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over japchae: Koreaanse noedels van zoete aardappel

De vraag is niet zo zeer wat ons favoriete gerecht uit de Koreaanse keuken is, de vraag is vooral of er ooit iets Koreaans op ons bord komt dat we niét lekker zullen vinden. Onze voorspelling? Nope, never. Neem nou japchae, een verslavend noedelgerecht met noedels van zoete aardappel. Dat is toch geniaal?

Dat de Koreaanse keuken meer te bieden heeft dan kimchi alleen, weten we al een hele poos. Denk: bibimbap, kimchi jjigae of bulgogi en hobak jeon. Loopt het water je in de mond, bij de gedachte aan dit soort gerechten alleen? Wacht tot je hoort van japchae, misschien wel het meest troostende gerecht van ze allemaal.

Japchae

Japchae is in feite een relatief eenvoudig noedelgerecht. De basis bestaat uit glasnoedels gemaakt van zetmeel van zoete aardappel.

Die noedels zelf heten op hun beurt trouwens dangmyeon en kun je kopen bij de toko. Omdat de noedels zetmeel van de zoete aardappel bevatten, zijn ze lekker ‘starchy’ en hebben ze een fijne textuur.

Om japchae te bereiden worden de noedels op smaak gebracht en geroerbakt met rundvlees en groenten. Er bestaan verschillende varianten op het recept, maar de belangrijkste smaakmakers bij japchae zijn sojasaus, sesamolie, suiker, knoflook en gember.

Qua groenten wordt vaak gekozen voor fijn gesneden reepjes wortel, rode paprika en spinazie. Soms wordt het noedelgerecht nog afgemaakt met een eidooier (of een gebakken eitje) en wat extra sesamzaadjes. Je snapt het: een rijk, vullend, noedelgerecht.

Wat is er zo speciaal aan?

Klinkt niet heel bijzonder? Geloof ons nou maar gewoon dat de combinatie tussen de gladde noodles, knapperige groenten en chewy stukjes rundvlees een érg smakelijk feestje van texturen is.

En dan hebben we het nog niet gehad over de smaak van het gerecht, die natuurlijk één en al umami (maar ook zoet en zout) schreeuwt. Dit is het type gerecht waar je op baaldagen naar verlangt omdat het je instant troost biedt.

Waar kun je japchae eten?

Het internet staat vol met goeie recepten voor japchae, maar als je eerst even de real deal wilt proeven (of behoor je simpelweg tot team #lazy, waar ook niets mis mee is) dan kun je terecht bij de meeste Koreaanse restaurants in ons land. Zoals bijvoorbeeld bij The Bab in Amsterdam-Oost, waar japchae in drie varianten op de kaart staat: één met Bulgogi, één met tofu en één met groenten.

Of nog een tip: bestel jipchae bij Kim Chi Wow (ook weer met Bulgoga of vegan, met jackfruit). Want troostvoer op de stoep bij je geleverd, beter wordt je avond niet…

Meer Aziatische gerechten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.