Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 25 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… dineren bij Café Moer in Amsterdam

Gaan we even terug in de tijd, dan heette Café Moer ooit Restaurant Moer en was het een plek waar je terecht kon voor fine dining. Ongeveer een jaar geleden werd het fine dining aspect verruild voor toegankelijkere gerechten en een plek voor ook gewoon een drankje. Om die toegankelijkheid nog meer in de verf te zetten heet Restaurant Moer sinds kort Café Moer en kreeg het een nieuwe, frisse menukaart. Benieuwd? Culy test het menu uit (en we mogen een diner voor 2 weggeven!).

Het concept bij Café Moer is eenvoudig: voor €35,- krijg je een 3-gangenmenu voorgeschoteld dat je zelf samenstelt aan de hand van de opties op de kaart. Bij ons bezoek merken we niet alleen een heel fijne verdeling op tussen vlees of vis en vega(n), maar ook tussen klassiekere gerechten en hedendaagse combinaties: een evenwicht dat we weten te appreciëren.

Interieur bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Een toegankelijke maar weloverwogen kaart dus, die we met z’n tweeën testen in de week voor de officiële opening van Café Moer.

En hoewel er die avond maar twee reservaties staan gepland, loopt de zaak toch al aardig vol met spontane walk-ins. Het is dan ook een heel fijn interieur waar je jezelf makkelijk thuisvoelt: fluwelen banken, betonnen vloeren, veel planten: you get the vibe.

Artisjok met mosterdmayo

Terug naar het menu. Voorafgaand bestellen we de artisjok met mosterdmayo, die vegan blijkt te zijn. Een simpel gerecht, maar we kunnen je verzekeren: die nootachtige en verfijnde smaak van verse artisjok is een delicatesse.

De mayo heeft dan weer een lekker zuurtje en contrasteert mooi met de subtiele artisjoksmaak. Dit zijn gewoon heel pure smaken die niet overdadig zijn en die je maag prikkelen op een manier zoals je’t wil hebben bij een starter.

Starter bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Buikspek en 63 graden ei

Als voorgerecht kiezen we enerzijds het 63 graden ei met oesterzwam en schuim van aardappel en prei en anderzijds het buikspek met zuurkool, pruim, bloedworst en walnoot.

Jongens toch, dit buikspek is met stip het beste spek dat we in tijden hebben gegeten. Het vlees heeft een perfect crispy vetlaagje, maar binnen in voelt het aan als boter. Dit willen we meenemen in een doosje en altijd bij ons houden, als geluksbrenger.

Ook de garnituur is hoe je’t wilt: met funky zuurkool, boterige appeltjes, een licht bittere pruimencompote en gebrande walnoot.

Voorgerecht bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het aansnijden van het perfect gegaarde 63 eitje maakt dan weer spontaan die aaaah-reactie in ons los (#foodporn). Wat is het jammer dat het uitlikken van je bord niet tot de etiquetteregels behoort hé? Dit is zo’n gerecht waarvoor we met plezier alle regels zouden doorbreken.

Voorgerecht bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Naar het hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht gaan we voor één klassiek gerecht (mosselen met witbier, mirepoix en friet) en één gerecht dat de bediening aanprijst als signature dish (roodbaars met pastinaak en garnalen beurre blanc).

Neem één hap van die roodbaars en je begrijpt meteen waarom het een favoriet van de zaak is. Dit gerecht is puur comfort waarbij je overvallen wordt door een zoet-boterachtige eerste indruk, maar daarna ook nootachtige en gezouten tonen proeft door de pastinaak en de krokantjes. Het leven is mooi.

Hoofdgerecht bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De mosselen komen in een royale portie en bij de friet worden drie toffe sausjes geserveerd: saffraanmayo, knoflooksaus en cocktailsaus.

Wat ons betreft hadden de mosselen ook rechtstreeks in de pan op tafel gemogen (zodat de warmte en de sappigheid beter bewaard blijft), maar de dikte en de vlezigheid van de mosselen zijn ongeëvenaard.

Mosselen bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vegan witte chocola en lavacake

Hebben we nog plek in onze maag? Je zou het niet zeggen, maar we werken ons programma netjes af. Dessert 1 is een vegan perentartin met vegan witte chocoladesaus.

Van dat laatste hadden we niet het minste vermoeden dat het qua smaak zo goed zou kunnen aanleunen bij the real deal. Het is een gevalletje ‘vegan how it should be‘ (lees: dit hadden we met een blinde test niet eens kunnen herkennen als vegan): gewoon een heel erg lekker dessert dat vooral onder de zoetekauwen een hit gaat zijn.

Dessert 2 is een chocolade lava-cake met chocolade ijs. Het cakeje heeft de gewenste textuur: goed gebakken aan de buitenkant, lopend binnenin.

Nagerecht bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Win een diner voor 2 bij Café Moer!

Let op: de winactie is sinds 28/8/2020 afgesloten. Deelnemen kan dus niet meer

Hoewel de fine dining stempel van Restaurant Moer plaatsgemaakt heeft voor Café Moers toegankelijkere kaart is de verfijning in de gerechten lang niet ver te zoeken.

Dat maakt dat Café Moer in onze ogen het beste van twee werelden verenigt: én een verfijnd menu, én een relaxte plek waar iedereen welkom is. Daar moet je gewoon heen…

…en dat kan!

Wil jij tijdens de openingsweek (in de week van 31/8 tot en met 6/9) een diner voor 2 winnen bij Café Moer?

Stuur een mailtje naar [email protected] en vermeld waarom jij graag naar Café Moer wil. De winnaar krijgt eind deze week bericht van ons. 

Interieur bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Café Moer

Amstelveenseweg 7
1054 MB Amsterdam

Café Moer is dagelijks geopend voor lunch en diner. Check de website voor de exacte openingstijden. 

Meer hotspots in Amsterdam?

Interieur bij Café Moer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.