Redactie
Redactie Inspiratie 15 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

De Koreaanse variant op sushi: gimbap

De Japanse keuken is wereldberoemd door hun sushi, maar de Koreanen hebben ook een soortgelijk gerecht, namelijk gimbap (ookwel kimbap). Net even anders, maar zeker niet minder lekker! 

Gimbap is een samengesteld woord, dat letterlijk bestaat uit gedroogd zeewier (gim) en rijst (bap). Net als sushi wordt gimbap gemaakt van rijst gerold in zeewier en is het echt typisch streetfood. Wel kent de gebruikte zeewier verschillen met de bekende nori-vellen, zo wordt het in Korea op andere wijze geroosterd en zijn de vellen vaak veel dunner.

Maar, het belangrijkste verschil is eigenlijk de inhoud. Bij traditionele Japanse sushi wordt voornamelijk (rauwe) vis gebruikt, terwijl bij gimbap de rijstrolletjes met name worden gevuld met (ingelegde) groenten (onder andere kimchi), gegaarde vis, vlees en ei.

Om de rijst op smaak te brengen wordt in tegenstelling tot in Japan (waar een mengsel van rijstazijn met zout en suiker wordt toegevoegd) sesamolie met zout gebruikt. Hierdoor wordt de smaak heel anders, maar past het nog wel goed bij de resterende ingrediënten.

Dat de twee gerechten veel van elkaar weg hebben is overigens geen toeval: tijdens de Japanse bezetting van Korea werd de sushi er geïntroduceerd. Op basis hiervan is gimbap ontstaan, al zijn er dus zeker wel verschillen te onderscheiden.

Wil je zelf gimbap maken? Kijk dan hier voor een uitgebreid recept met foto’s. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.