Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoek niet verder naar een Italiaans restaurant in Amsterdam: hier eet je zoals in Italië

Begrijp ons niet verkeerd: je kunt ons wakker maken voor een trip naar Italië. Om veel redenen, maar voornamelijk voor het eten. Maar omdat we niet even een retourtje Italië kunnen pakken op een willekeurige vrijdagavond, zijn we inmiddels zeer tevreden met het aanbod Italiaanse restaurants in Amsterdam. Geloof ons, voor echt lekker Italiaans eten hoef je de grens niet meer over.

En we vergeten daarbij natuurlijk even die volledige Italiaanse beleving waar je wel de grens voor over moet.

De beste Italiaanse restaurants van Amsterdam: hier eet je zoals in Italië

Zochten we ons vroeger nog een ongeluk naar een echte Italiaan – alwéér een pizza Hawaii op de kaart -, inmiddels is de echte Italiaanse keuken ontdekt en is de prikker met rubberen mozzarella en kerstomaat op z’n retour. Belangrijke disclaimer voor deze lijst: we laten de beste pizzeria’s achterwege, want da’s natuurlijk weer een heel ander verhaal.

Toscanini

Het is inmiddels bijna een instituut te noemen: Toscanini in hartje Jordaan. Zeg je Italiaans restaurant in Amsterdam, dan is dit het. Het iconische restaurant huist al sinds 1990 op deze locatie en staat voor écht Italiaans eten met ingrediënten van de hoogste kwaliteit, zonder Nederlandse trekjes. Toscanini heeft dan ook een fikse schare fans onder de Amsterdammers; reserveer daarom ruim op tijd.

Lindengracht 75

Pianeta Terra

Onlangs hebben ze een plek veroverd in de top 20 van de Top 50 Italy, waardoor het Italiaanse restaurant op de Beulingstraat plots weer in de spotlight stond – terwijl ook dit restaurant al bijna 25 jaar bestaat. En da’s niet voor niks: Pianeta Terra hoort bij de slow food beweging en werkt met lokale én verrassende ingrediënten als meerkoet (!). Italiaans mét lokale producten, die houden we graag in onze shortlist.

Beulingstraat 7

Calisto

Van een totaal andere orde is Calisto: pas net geopend en geheel volgens de culinaire Amsterdamse trend van nu: kleine gerechten om te delen plus een rijk aanbod aan natuurwijn. Dat klinkt als een concept, maar uiteindelijk is het gewoon erg goed eten in een warme en toegankelijke omgeving, onder leiding van een Italiaanse chef die z’n sporen reeds heeft verdiend bij onder andere – jawel – Toscanini.

Haarlemmerdijk 61

Testamatta

Iets minder bekend maar met een typisch Italiaanse kaart: Testamatta. We noemen gerechten als gefrituurd pizzadeeg met salumi di Norcia, gnocchi met langoustine in een bisque en maritozzo als dolci: als dan het water je niet in de mond loopt weten we het ook niet meer. Meteen richting de Overtoom dus, voor dit typisch Italiaanse restaurant in Amsterdam

Overtoom 25h

Fa. Pekelhaaring

Ook sinds jaar en dag favoriet, ditmaal in de Pijp: Fa. Pekelhaaring. Niet direct het eerste Italiaanse restaurant waar je aan zult denken, wel eentje waar we door de jaren heen al veel Italiaanse favorieten hebben mogen eten. Vooruit, soms met wat invloeden van omringende landen, maar altijd even lekker en tijdloos.

Van Woustraat 127

Salvatorica

Niet op zoek naar een avondvullend diner in een Italiaans restaurant in Amsterdam maar wél ontzettende zin in traditionele Italiaanse pasta? Haast je dan sowieso naar Salvatorica. Een heerlijke plek waar pasta wordt gemaakt en nonchalant wat tafels met stoelen naast de werkplek zijn gezet. Voor een snelle hap dus, maar wel eentje waar je de rest van de week nog aan blijft denken.

Lijnbaansgracht 71

Meer restaurants in Amsterdam:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.