Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Neem altijd deze dingen mee uit de Italiaanse delicatessenwinkel

Tijdens een bezoek aan de Italiaanse delicatessenwinkel verdwijnen onze problemen altijd héél even als sneeuw voor de zon. Van al dat lekkers krijgen we niet alleen een instant vakantiegevoel, we krijgen er ook onmiddellijke kookdrang van.

Hoewel we ons dan ook moeten weerhouden om de hele winkel leeg te kopen, zijn er toch een aantal dingen die we standaard meenemen. Dit is ons lijstje met favoriete producten. Doe er vooral je voordeel mee.

Lekkers uit de Italiaanse delicatessenwinkel

Lardo

In onze supermarkten vind je het vrijwel nooit: lardo. Reden genoeg om zo’n pakje uit de Italiaanse delicatessenwinkel mee te nemen. Wat je krijgt zijn flinterdunne plakjes rugvet van een varken. Ofwel: decadentie in een pakje.

Lardoplakjes zijn supervettig en daarmee ontzettend vol van smaak. En dan smelt het ook nog eens weg op je tong! Geen wonder dat het heel wat gerechten voorziet van een overtuigend laagje luxe: van bruschetta tot pizza of pasta. Bij Bar Gui worden de plakjes dan weer gedrapeerd op een kommetje sauzige mosselen. Ook heel erg lekker.

Gerecht met mosselen, cider en lardo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Venkelworst

En zit je dan toch met je neus in de vleeswaren, neem dan maar gelijk een verse venkelworst mee. De Italianen weten al heel lang dat worstvlees en venkelzaad een gouden duo zijn en hun creaties met de twee stellen dan ook nooit teleur. Hoe je ‘t eet? Opgebakken en verwerkt in pasta’s, op pizza, in ovenschotels of zelfs op een stamppotje. Zo eenvoudig kan het zijn.

Peperoncino Calabrese

Door puur toeval ontdekten we laatst peperoncino Calabrese. Want dachten we dat we ons vertrouwde potje ‘nduja in onze winkelmand hadden geslingerd, bleek bij thuiskomst dat het om Calabrische peperpasta ging. Zo’n potje ziet eruit als ‘nduja, het ruikt naar ‘nduja (door die typerende Calabrische peper die ook in de smeerbare worst verwerkt zit) en hij smaakt ernaar. Alleen dan zonder vlees!

En dat is goed nieuws voor vega(n)s. Of gewoon voor iedereen die voortaan een snel pastasausje in huis wil hebben, want sinds we dit spul in huis hebben, zijn daar al ettelijke pasta’s mee gecreëerd. Roer het bijvoorbeeld door trofie en maak af met lardo, basilicum en citroenrasp – één van de lekkerste snelle maaltjes die we in tijden hebben gehad.

Trofie: een heerlijke Italiaanse pastasoort

Gele tomaten uit blik

Daar waar wij in Nederland eigenlijk alleen ‘s zomers lekkere tomaten hebben, zijn ze in Italië gezegend met een rijkere oogst. Dat ze zo slim zijn om hun beste tomaten ook nog ‘ns in te blikken voor later komt ons mooi uit.

En hoewel we al niet kunnen klagen over het aanbod in onze supermarkten (de San Marzano’s van Mutti bijvoorbeeld), raden we je aan om eens te snuffelen bij Italiaanse delicatessenzaakje om te kijken wat ze daar hebben. Van gele bliktomaten tot gigantische blikken pelati of rassen die je nog niet kende: sla nou maar gewoon een voorraadje in.

Welke bliktomaten gebruik je wanneer?

Gekke pastasoorten

Als je denkt de meeste pastasoorten wel te kennen dan moedigen we je vooral aan om eens langs te gaan bij Novitalia of ‘n andere Italiaanse delicatessenwinkel. De kans is groot dat je er stuit op pastavormen en -formaten die je nog niet kende, of op z’n minst ein-de-lijk aan die ene pastasoort kunt komen waar je al maanden naar loopt te zoeken.

Van pappardelle die drie keer zo lang is als je hoofd tot  de lekkerste casarecce of radiatori: je wil het, je wil het, je wil het.

Ricotta salata

Spot je ricotta salata? Meenemen! Deze gezouten en ingedroogde variant van ricotta is heerlijk om over je pasta te raspen als milder alternatief voor parmezaan of pecorino.

Wij kunnen bijvoorbeeld niet wachten om het op een pastagerecht met pittige tomatensaus en aubergine te schaven. Afwijken van het Italiaanse kan ook, door het te verwerken in salades met gegrilde groenten en honing bijvoorbeeld.

Alles over ricotta salata: geperste, gezouten en gedroogde ricotta

Pistachepasta

We weten het: voor een potje pistachepasta hoef je tegenwoordig echt niet alleen maar naar de speciaalzaken (ook Dille & Kamille heeft het bijvoorbeeld standaard).

Toch durven we te stellen dat de pistachepasta uit een Italiaanse delicatessenzaak vrijwel altijd lekkerder is. De kans bestaat bovendien dat je er ongezoete pistachepasta aantreft. Die leent zich voor hartige gerechten zoals onderstaande pasta met stracciatella, limoen en gamberi rossi. Man man man…

Bergamotmarmelade

Bergamot is een schitterende citrusvrucht en met bergamotmarmelade in huis maak je het jezelf een stuk makkelijker om daar vaker van te kunnen genieten. Lekker bij een kaasplankje, op toast met ricotta of op je pannenkoek.

Baiocchi pistachekoekjes

Wat krijg je als een Golden Oreo een liefdeskind krijgt met je geliefde potje pistachepasta? Juist: de Baiocchi pistachekoekjes van Mulino Bianco. Dat laatste is een bekend koekjesmerk in Italië en daarmee is de kans groot dat je ze in je dichtstbijzijnde Italiaanse delicatessenzaakje kunt spotten.

Meer Italiaanse inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.