Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 11 sep 2025
Leestijd: 9 minuten

De favo smaakmakers van Hassnae Bouazza: “Met balsamico heb ik helemaal niks”

In Smaakmakers zetten we mensen die hun leven laten leiden door smaak én die letterlijk smaak geven aan ons culinaire landschap, in de spotlights. Van lokale foodhelden tot culinaire creatievelingen: wij willen van ze weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun boodschappenmandje gaat. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Met deze keer: schrijfster, journalist en recensent Hassnae Bouazza.

Wie is Hassnae?

Hassnae Bouazza groeide op in Marokko en Nederland en bouwde een indrukwekkende carrière als journaliste, schrijfster, columnist en programmamaakster. Ze schreef ‘Spicy Chef’ en ‘Streetfood – Snelle Surinaamse gerechten van de Spicy Chef’ samen met Soenil Bahadoer.

Ze schreef voor Vrij Nederland en Frontaal Naakt, regisseerde indringende documentaires zoals Seks en de Zonde en Brieven uit de kast, en bespreekt onderwerpen die voor velen taboe zijn in de Arabische wereld. Haar werk laat lef, nieuwsgierigheid en een scherp oog voor verhalen zien die verteld moeten worden.

Fijnproever

Naast woorden en camera’s is Hassnae ook een gepassioneerde fijnproever. Zo recenseert ze voor NRC en beschrijft ze wat eten écht voor haar betekent.

Eten is voor haar herinnering, cultuur én beleving. Van Marokkaanse klassiekers bij haar moeder thuis tot de wereldwijde smaken die ze ontdekt tijdens reizen: sushi in Tokio, dim sum in Londen, aromatische soepen in Jakarta. Haar favoriete restaurants in Nederland variëren van O&O in Brabant tot La Passione in Den Haag, Nona Manis in Oegstgeest en Reef Alyemen in Den Haag: plekken waar kwaliteit, gastvrijheid en verrassende smaken samenkomen.

Thuis is haar keuken een mix van traditie en nieuwsgierigheid. Ze kookt met aubergine, koriander, olijfolie en specerijen, experimenteert graag en laat zich leiden door inspiratie. Of het nu een bord geurige shorba, bastilla of een tafel vol Marokkaanse gerechten is, voor Hassnae draait alles om smaak, verhalen en verbinding: gerechten die troosten, inspireren en uitnodigen om te delen.

Smaakmakers: Hassnae Bouazza

Top 5 favoriete restaurants

  1. “Zonder enige twijfel kies ik dan voor het geweldige O&O in het Brabantse St. Willebrord waar ik ieder bezoek weer gekmakend lekker eet bij die lieve, ontroerend gastvrije familie Tsang. Ze hebben er ook de beste alcoholvrije cocktails.
  2. Restaurant Gem van mijn maatje Soenil Bahadoer in Gemert, wat een fenomenale chef met lef. Ik hou ervan hoe soepel hij beweegt tussen nederige gerechten van thuis en gastronomie.
  3. Een andere plek waar de gastvrijheid hartverwarmend hartelijk is, is La Passione in Den Haag. Ongecompliceerd Italiaans genieten onder de vleugels van de lieve gastheer en eigenaar Tellis en zijn getalenteerde zoon en sommelier Tim.
  4. Nona Manis in Oegstgeest waar de sympathieke gastvrouw Renu en chefkok Eduard de Indonesische klassiekers smaakvol herinterpreteren.
  5. Yemenitisch restaurant Reef Alyemen in Den Haag, niet voor de ambiance – die kan beter – maar voor de heerlijke gerechten.”

Meest gebruikte keukentools

“Jullie zullen merken dat ik kiezen moeilijk vind. Ik hou van de producten van Joseph Joseph: knoflookpers, hakmes, rasp; handig in gebruik en fijne kwaliteit. Oh, en de Kitchenaid keukenmachine.”

Mijn ultieme groentesoort is

“Moeilijk! Misschien de aubergine, omdat die zo verschrikkelijk veelzijdig is.”

Deze kooktip is me altijd bijgebleven

“Eerst en vooral het belang van hygiëne, mijn moeder prentte het me eindeloos in”

Dit kook ik het liefst voor vrienden

“De eerste keer maak ik altijd de Marokkaanse klassiekers, bastilla, lamstajine met pruimen, gebraden kip met citroen. Daarna laat ik het los en kook ik van alles door elkaar. Ik hou van een tafel vol gerechten.”

Zo maak je Arabische bastilla

Het gerecht dat me in 2025 omver heeft geblazen is…

“Ik heb verschrikkelijk veel lekkers gegeten, veel bijzondere gastronomie ook, maar als ik er dan eentje uit moet kiezen, dan is het een onvergetelijk lekkere soep in Jakarta met rundvlees en tamarinde. Ik had er niks van verwacht, maar na de eerste lepel kon ik er geen genoeg van krijgen. Zó vol van smaak en aromatisch. Fantastisch.”

Voor dit dessert kun je me wakker maken (en waarom)

“Ik ben een onverbeterlijke zoetekauw, dus dit is als vragen tussen mijn ledematen en organen te kiezen, maar als ik zo voor de vuist weg één dessert moet kiezen, dan is queen of puddings de eerste waar ik aan denk. Mijn zus heeft die een paar keer gemaakt. Met meringue, fruit, zacht, zoet, troostend. Zalig. En pavlova en nougat glacé, mag ik niet vergeten. Gek op.”

Dit staat er op mijn culinaire bucket list

“Heb je even? Sushi Saito en Florilège in Tokio, Alinea in Chicago, Azalai Urban Souk in Marrakech, Em Sherif in Beiroet – de lijst is nog veel, véél langer.”

Dit is mijn laatste ontdekking

“De Koreaanse thee Osulloc van het eiland Jejudo.”

Laatste plek waar ik qua eten écht van onder de indruk raakte

“Korea en Jakarta. Ik denk elke dag met warmte en weemoed aan de gerechten die ik daar at.”

Het eetmotto van Hassnae Bouazza

“Ik heb geen motto, ik eet gewoon met overgave.”

Dit product heb ik altijd in huis

“Onmogelijk om er slechts ééntje te noemen, maar onontbeerlijk in mijn keuken zijn koriander en olijfolie.”

Dit gerecht moet je volgens mij tenminste één keer in je leven geprobeerd hebben

“Ik kan natuurlijk heel veilig voor vers gestoomde couscous kiezen met kip zo zacht, een waaier aan groenten en met het zoet van gekarameliseerde ui. Eten voor de ziel is dat, mijn wortels.

En Marokkaans gekruid gehakt is al een absolute favoriet sinds ik kind was. Maar dat ligt te veel voor de hand. Dus ik kies voor echte sushi zoals je die alleen bij de absolute top kunt krijgen. Het blijft me verbazen en vervoeren, de onvergelijkbare schoonheid van een ogenschijnlijk eenvoudig hapje rijst met een plak rauwe vis of een zeevrucht.”

Favoriete kookboek van dit moment

Tanoreen van Rawia Bishara over de Palestijnse keuken in de diaspora.”

Dit was mijn lievelingseten tijdens mijn puberteit

“Dat is ééuwen geleden! Maar in die tijd moet dat het eten van mijn moeder en zus zijn geweest. Eten van thuis dat een thuis in zichzelf is, met liefde en smaak is gemaakt en waar ik nooit genoeg van krijg.”

Dit weten mensen niet over mijn culinaire smaak

“Veel mensen denken dat ik moeilijk tevreden te stellen ben met eten, maar niks is minder waar. Van een lekkere frites of shoarma word ik ook blij. En ik ben dol op drop.”

Meest onderschatte groente of product volgens Hassnae Bouazza

“Artisjok, je ziet hem zelden op de kaart in restaurants, maar is zo lekker en veelzijdig.”

Favoriete plek voor een romantische avond

“Dat is dan ergens aan zee; ik ben dol op de zee en het strand. Het meest romantische restaurant waar ik ben geweest is Babel in het Libanese Byblos. Pal aan zee eet je er de heerlijkste visgerechten terwijl de golven op de rotsen breken. Onmogelijk om daar niet verliefd te worden.”

Dit eet ik nooit meer

“Zwezerik, een delicatesse voor veel mensen, maar ik vind het afschuwelijk.”

Favoriete noedelsoort en waarom

“Udon, ik hou van die lekker dikke structuur.”

Beste maaltijd ooit at ik op deze plek

“Dit is echt onmogelijk kiezen, ik heb op zo veel plekken zo verschrikkelijk goed gegeten. Een paar van mijn favorieten: de dim sum van Yauatcha in Londen, zinderend Indiaas bij Gymkhana ook in Londen, de overrompelende Spaans-Aziatische gerechten van StreetXO in Madrid, de soufflé van zwarte truffel bij El Celler de Can Roca in Girona, couscous bij La Mamounia in Marrakech.”

Mijn ideale ontbijt ziet er als volgt uit

“Mijn favoriete ontbijt verschilt per plek. In Parijs is dat de pain perdu en pain au chocolat met pistache bij Ladurée (of een Ispahan). De lekkerste pain perdu ooit at ik bij Pierre Hermé, perfect gekarameliseerde korst, vochtige kern en met de zachte tonen van framboos en lychee, maar sinds corona kan ik die tot mijn verdriet nergens meer vinden.

Maar terug naar het ontbijt: in Spanje heerlijke churros en knapperige tostada con tomate. In Marokko verse msemen met honing en muntthee. Sfenj met muntthee is ook goed. Simpel en ongenadig lekker.”

Alles wat je moet – en wilt – weten over een Marokkaans ontbijt

Dit eet ik als ik ziek ben

“Even afkloppen, ik ben gelukkig zelden ziek, maar de jaren en zwaartekracht halen me in. In tijden van kwetsbaarheid kom ik uit op het eten van thuis, de – Marokkaanse, maar niet alleen – gerechten die mijn moeder maakte en die ik nu maak, het eten dat mijn zus maakt.

Eten waar ik mezelf weer in terugvind, dat me troost geeft en nieuwe kracht: huisgemaakt brood (vooral de witte broodjes van mijn zus), een bord geurige shorba, moeders spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus, haar harira, kip met citroen.”

Naar deze persoon uit de culinaire wereld kijk ik op

“Ik hou van het lef van Asma Khan. Chefs hebben de neiging het politieke te negeren, maar alles in het leven is politiek, ook hoe je je keuken leidt, welke producten je gebruikt.

Asma is onbevreesd, onverzettelijk, fel én grappig. Bovenal is ze enorm aardig en empathisch. En haar eten is om je vingers bij af te likken.”

Mijn ultieme culinaire bestemming is

“Ik denk dat je nergens zo verschrikkelijk lekker kan eten als in Tokio. Máár het is zo ver, gelukkig is Londen dichtbij, dat is voor mij dé stad met een overdaad aan geweldige restaurants.

Daarna volgt Parijs (sowieso beste patisserie ter wereld), maar ik ben ook stapeldol op mijn geboorteland Marokko, het eten daar is voeding voor mijn ziel – om die reden hou ik ook van de Arabische landen vanwege het heerlijke, vertrouwde eten. En Singapore mag ik niet vergeten.”

Dit ingrediënt vind ik overrated

“Dit zal vast tot opgetrokken wenkbrauwen en hoongelach leiden, maar balsamico, ik heb er niks mee. Van chef Massimo Bottura kreeg ik jaren geleden een fles van zijn balsamico, die heb ik als souvenir bewaard. De jaarlijkse hysterie over asperges is ook niet aan mij besteed.”

Vanavond eet ik

“Marokkaans gekruide zeebaars in de oven.”

Horeca-ergernis

“De pretentie die zich meester heeft gemaakt van de meest middelmatige restaurants. Iedereen vraagt maar torenhoge prijzen voor ondermaats eten en zoveel chefs die zich blindstaren op foefjes en roem en vergeten dat het allemaal gaat om die verschrikkelijk belangrijke basis: de smaak van een gerecht. Klopt een gerecht, is het lekker? De rest komt daarna pas.”

Onze populairste recepten van deze maand:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.