Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 4 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

9 x de lekkerste bijgerechten om bij het gourmetten op tafel te zetten

Gourmetten is niet alleen lekker, maar ook heel gezellig en feestelijk. Geen wonder dat zoveel Nederlanders altijd massaal aan de gourmet slaan in de decembermaand. Ideaal om te doen tijdens kerst, oudjaar of Sinterklaas als je met een grote groep wilt eten en lang wilt tafelen. Maar wat zet je náást de lekkere gerechtjes op tafel? Deze bijgerechten zijn perfect om bij het gourmetten te serveren.

Van salade tot carbs.

Bijgerechten bij het gourmetten

Disclaimer: deze bijgerechten zijn zo lekker dat je moet uitkijken dat je niet al vol zit voordat je eerste pannetje van het gourmetstel komt…

1. Caprese salade met kakifruit en basilicum-olie

Kerst salade: bijgerecht voor kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze kerst caprese salade bevat een twist: in plaats van tomaten (die rond deze tijd van het jaar natuurlijk niet in het seizoen zijn) gebruiken we kakifruit. Ook wel bekend als sharonfruit. Het maakt die goede oude caprese ook nog eens extra feestelijk. En lekker – of hadden we dat al gezegd?

> Naar recept: Caprese salade met kakifruit en basilicum-olie

2. Simpele tabouleh salade

Tabouleh is een frisse Arabische salade die perfect kan dienen als bijgerecht bij het gourmetten. Tabouleh is voor het Midden-Oosten wat rucolasalade voor de Italianen is. Je hebt er maar weinig voor nodig, een recept is eigenlijk niet eens nodig en je kunt het overal bij serveren. De bossen groene kruiden zorgen voor de smaak en de rest is up to you!

> Naar recept: Simpele tabouleh salade

3. Supersnelle tomatensalsa

Soms zijn de meest simpele dingen het lekkerst, zoals deze supersnelle tomatensalsa. Perfect om te serveren bij het gourmetten voor bij stokbrood, als dip of op geroosterde bruschetta’s.

> Naar recept: Supersnelle tomatensalsa

4. Focaccia met veel kruiden

Zelf focaccia bakken met veel kruiden
Bron: Culy.nl

Een knapperige buitenkant, een sponzige, luchtige binnenkant en héél veel verse kruiden. Ontzettend lekker, deze focaccia. Ideaal als hapje óf als bijgerecht tijdens het gourmetten.

> Naar recept: Zelf focaccia bakken met véél kruiden

5. Labneh met pistachenoten

labneh een midden-oosters bijgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Je zou labneh kunnen zien als de Midden-Oosterse versie van hangop. Maar labneh is áltijd hartig en lekker kruidig. Wij maakten een frisse, spannende versie met pistachenoten, citroenschil, peterselie en sumak. Lekker om van alles in te dippen, maar vooral lekker met (Turks) brood.

> Naar recept: Labneh met pistachenoten

6. Gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten

Gekarameliseerde courgettes: vegetarisch hoofdgerecht / courgettesalade
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Met dit recept voor gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten transformeer je courgette – die eigenlijk van zichzelf weinig smaak heeft – tot een smaakbom eersteklas. Een heerlijk en gezond bijgerecht.

> Naar recept: Gekarameliseerde courgettes met ricotta, munt en hazelnoten

7. Superzachte courgettes met harissa en citroen

Ook een heerlijk bijgerecht met courgette is deze variant uit de nieuwe Ottolenghi ‘Flavour’. Heerlijk zacht en vol van smaak. Onze tip? Probeer ze gewoon zelf uit en je weet wat we bedoelen.

> Naar recept: Superzachte courgettes met harissa en citroen uit de nieuwe Ottolenghi

8. Patatas bravas van zoete aardappel

patatas bravas van zoete aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Die overheerlijke patatas bravas kun je dus óók gewoon van zoete aardappel maken, zo blijkt. Je bakt ze lekker goudbruin en een beetje knapperig in de oven en husselt ze door de pikante bravas-saus.

> Naar recept: Patatas bravas van zoete aardappel

9. Aardappeltjes uit de oven met knoflook en Parmezaan

aardappeltjes uit de oven met knoflook en parmezaan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Niet zo van de zoete aardappels? Dan moet je bij deze aardappeltjes uit de oven met knoflook en Parmezaan zijn. Zo klaar, want je zet het in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar. En als ze er dan uitkomen, weet je niet wat je proeft.

> Naar recept: Aardappeltjes uit de oven met knoflook en Parmezaan

Meer kooktips voor een avondje gourmetten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.