Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Superzachte courgettes met harissa en citroen uit de nieuwe Ottolenghi

Als je ons zoekt, vind je ons waarschijnlijk met onze neuzen in het nieuwe kookboek van Ottolenghi: Flavour. Want wát een heerlijk boek heeft deze kookgod weer afgeleverd! Om dat te vieren is het deze hele week Ottolenghi-week op Culy. Stay tuned voor meer recepten, interviews en kooktips. Wij delen alvast een recept met je uit de nieuwe Ottolenghi: superzachte courgettes met harissa en citroen.

De nieuwe Ottolenghi: Flavour

In zijn boeken Plenty en Plenty More was Ottolenghi al volop met groenten bezig en zijn nieuwe boek Flavour past perfect in dat rijtje thuis. Samen met co-auteur Ixta Belfrage legt Yotam Ottolenghi de focus op groenten, zijn vertrouwde Ottolenghi-smaken én de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.

Yotam belooft een revolutionaire aanpak die groenten naar een hoger plan brengt. Want als er iemand kan toveren met groenten, is het Ottolenghi wel. Wij zeggen: riemen vast en kom maar door met die smakelijke veggies!

“Hoeveel andere manieren zijn er nog om een aubergine te bakken? Tot mijn grote vreugde kan ik u zeggen: nog heel veel.” – Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi en Ixta Portrait
Bron: © Jonathan Lovekin

Superzachte courgettes

Yotam: “Courgettes zijn niet echt controversieel, maar ze krijgen vaak een lauwe reactie van veel mensen, onder wie, jammer genoeg, twee van onze collega’s in de testkeuken. De reden hiervoor is waarschijnlijk het hoge watergehalte van de courgettes, waardoor ze – tja – waterig zijn.

Er zijn heel veel manieren om dit tegen te gaan – bakken en grillen zijn er twee – maar eigenlijk gebruiken we het hier in ons voordeel: we laten de courgettes rustig in hun eigen vocht garen, waardoor ze heerlijk zacht worden en de tijd krijgen om de smaak van de gebakken knoflook op te nemen. (En we zijn blij om u te kunnen vertellen dat het ons uiteindelijk lukte om onze twee over courgette twijfelende collega’s in ons kamp te krijgen.)

De courgettes zijn nog heet erg lekker, maar ze zijn zo’n 15 minuten later, of zelfs op kamertemperatuur, zodra de smaken de kans hebben gekregen elkaar te leren kennen nog veel lekkerder. Maak als u vooruit wilt werken de courgettes een dag van tevoren; wacht met het toevoegen van het basilicum tot vlak voor het opdienen.”

Superzachte courgettes van Ottolenghi
Bron: Flavour - Ottolenghi / Jonathan Lovekin

Zo maak je dit recept

Zet een grote sauteerpan met antiaanbaklaag samen met de olie en de knoflook op halfhoog tot hoog vuur. Bak alles regelmatig roerend 4 minuten tot de plakjes gaar, goudbruin en geurig zijn. Het is niet de bedoeling dat de knoflook volledig bruin of krokant wordt, dus zet het vuur indien nodig iets lager. Schep 3 eetlepels olie uit de pan met de helft van de knoflook en doe dat in een schaaltje met de harissa, chilipeper, gezouten citroen en citroensap. Roer alles door elkaar en zet opzij.

Zet de pan weer op hoog vuur en doe er de plakjes courgette en 1 1/4 theelepel zout in. Bak alles 18 minuten, schep de courgette regelmatig om tot de plakjes heel gaar zijn en nog hun vorm hebben (de courgette moet niet bruin worden, zet daarom het vuur bijtijds laag). Roer de helft van het basilicum erdoor en schep alles op een schaal. Schep het harissamengsel over de courgettes. Laat ze zo 15 minuten staan, bestrooi ze met een snuf zout en garneer met het overgebleven basilicum.

Ottolenghi Flavour

Flavour – heel veel groente, nog meer smaak – van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) is nú te koop voor € 32,- euro. 

Meer recepten van Ottolenghi:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.