Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 31 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over de golden latte (haldi doodh) en waarom je dit gele drankje wil proberen

Haldi doodh, ook bekend als golden latte of golden milk in hippe koffietentjes, is een heerlijke drank met kurkuma. Niet alleen door de smaak, maar ook door de voedzame waarde is dit Indiase drankje de laatste jaren ontzettend populair geworden. We vertellen je er alles over.

Haldi doodh

Allereerst: wat is haldi doodh? Letterlijk vertaald: ‘kurkuma melk’, in de volksmond vaker golden milk genoemd. Haldi doodh is een traditioneel Indiase drank die vooral voor het slapen gaan gedronken wordt. De drie ingrediënten waar ‘ie uit bestaat zijn: kurkuma, pipli peper (een soort lange zwarte peper) en melk.

Zo maak je golden tea (oftewel: kurkuma thee!)

Zelf maken? Uit gemak kun je kiezen voor gemalen kurkuma, uit een potje. Traditioneel wordt de golden milk gemaakt met verse kurkuma. De pipli peper kun je vervangen door zwarte peper. Die wordt trouwens toegevoegd omdat de peper zorgt voor een betere opname van de stof curcumine die in de kurkuma zit. Klinkt dat iets te kruidig? Je kunt er ook zoetstof als honing aan toevoegen.

Hierom wil je golden milk

Maar waarom is haldi doodh nou zo populair? De drank is bekend in de Ayurvedische keuken. Het zou dus hartstikke gezond moeten zijn – en dat is het ook. Zo staat de curcumine in de kurkuma bekend om de ontstekingsremmende werking. Ook zou kurkuma helpen met de spijsvertering en een opgeblazen gevoel. Bye bye food baby!

3 x minder bekende specerijen die het ontdekken waard zijn

Omdat kurkuma ook als antioxidant werkt, wordt er bovendien geloofd dat het drankje goed is voor je immuniteit. De golden milk wordt overigens vaak gedronken als slaapdrankje, omdat het zou helpen tegen slapeloosheid. Maar gezondheidsclaims terzijde, is haldi doodh vooral een ontzettend lekker en kruidig drankje waar we zeker tijdens de wintermaanden van genieten om mee op te warmen.

Haldi doodh zelf maken

Hoewel het basisrecept melk, kurkuma en zwarte peper bevat, zijn er tal van variaties van golden milk. Zo vinden wij het lekker om een beetje verse gember en kaneel toe te voegen. In plaats van koemelk kun je ook kiezen voor plantaardige melk.

Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm de melk. Voeg hier de (verse) kurkuma en zwarte peper aan toe, al dan niet met andere specerijen naar smaak. Blijf constant roeren, maar zorg dat de golden milk niet kookt. Haal het drankje van het vuur en zeef de vloeistof. Voeg eventueel nog honing toe aan de haldi doodh en klaar is jouw kopje gouden glorie.

Golden milk / haldi doodh
Bron: Unsplash

Nog meer gezonde drankjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.