Culy Homemade: Indiase kip jalfrezi met gele rijst
Deze smaakvolle curry met kip in een goed gekruide tomatensaus heet kip jalfrezi. Die serveren we het liefst met Indiase gele rijst. Het gerecht zit vol met groente en vormt daarom een perfecte avondmaaltijd voor doordeweeks!
Kip jalfrezi is een Brits-Indiaas gerecht met zelfs Indo-Chinese invloeden, door het toevoegen van sojasaus en ketchup. Een mengelmoes van allerlei smaken, maar niets is overheersend. Precies zoals we ‘t lekker vinden.
Kip jalfrezi maken zonder pakjes of zakjes
- Doe de blokjes kip met de kruiden in een kom en zet in de koelkast. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar een nachtje zorgt voor nog meer smaak.
- Was de rijst goed, en laat het 15 minuten weken in water.
- Verhit de olie in een grote pan op het vuur. Doe de komijnzaadjes bij de olie en bak. Doe vervolgens de ui erbij en bak zo’n 8 minuten. Voeg daarna de knoflook en gember erbij en bak nog een minuut mee.
- Doe de gemarineerde kip in de pan en bak rondom goudbruin. Voeg ook de paprika’s en grote stukken ui toe. Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes toe en breng de saus van de kip jalfrezi aan de kook
- Voor de rijst: verhit ondertussen boter in een pan, voeg de knoflook en gember toe. Doe de garam masala en kurkuma in de pan en roer goed. Voeg de gewassen rijst toe aan de pan en rooster 2 minuten in de pan.
- Voeg het water toe aan de rijst en een snuf zout en kook de rijst vervolgens in 15 minuten gaar.
- Maak de saus af door de sojasaus, ketchup en azijn toe te voegen aan de pan. Leg de deksel op de pan en laat de kip jalfrezi pruttelen op laag vuur. Voeg extra water toe indien de saus te droog wordt. Maak af met citroensap.
- Serveer de kip jalfrezi samen met de gele rijst en bestrooi met verse koriander.
Nog meer curry en kerrie:
- Culy Homemade: broodje kipkerrie met geblakerde bosui en koriander
- Culy Homemade: kip in de hoed (hartige taart met kipkerrie en kersen)
- Culy Basics: klassieke kipkerrie met rijst en sperziebonen (makkelijk en snel)