Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 31 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Happy 2024! Dit zijn onze culinaire voornemens voor 2024

Happy new year! 2024 brengt nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe uitdagingen en nieuwe voornemens. Ook dit jaar willen wij die laatste met jullie delen. Geeft ons ook weer wat druk om ze ook daadwerkelijk te gaan waarmaken.

Eindelijk eens eten bij dat ene restaurant? Meer van dit koken, minder van dat koken? Minder bestellen? Dat ene gerecht perfectioneren, of die ene vaardigheid aanscherpen? De goede voornemens zijn eindeloos. Maar dit zijn de onze.

De goede voornemens van Culy’s Auke

Auke: ”Voornemens gaan wat mij betreft alleen op als het om culinaire exemplaren gaat: een streven om nog lekkerder te gaan eten is altijd een goed idee.”

Meer zelfgemaakt

”Op de agenda voor 2024 staat dan ook om nog meer zelf te maken, iets wat er door tijdgebrek nog wel eens bij inschoot in 2023. Ravioli, gnocchi en pizzadeeg: de basis zelf gefabriceerd, aangevuld met slechts een paar ingrediënten van heel goede kwaliteit.”

Minderen met zuivel

”Daarnaast wil ik nog beter gaan eten. In 2023 heb ik voornamelijk gerechten gemaakt zonder vlees of vis, niet omdat ik ’t niet lekker vind – in tegendeel zelfs – wel omdat het beter is voor dier en planeet. In 2024 wil ik ook proberen om te koken met minder zuivel.

Daar zie ik een klein beetje tegenop: kaas en boter zijn vast onderdeel van m’n menu. Tijd om daar verandering in te brengen én nog steeds zo lekker mogelijk te blijven eten natuurlijk.”

bloemkoolsoep als voorbeeld van soeprecepten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De goede voornemens van Culy’s Winnie

Vaker Jamaicaans koken

Winnie: ”Door Code Noir van Lelani Lewis, de leuke kookvideo’s van Ainsley Harriott en podcasts met Melissa Thompson heb ik een fascinatie voor Jamaicaans eten ontwikkeld.

Mijn eerste geëxperimenteer daarmee – een bordje jerk fish met kokosrijst en ananassalsa – smaakte naar meer en in 2024 wil ik die keuken verder gaan exploreren.

Zo ben ik geïntrigeerd door aki (ackee): een vrucht die volgens Lelani te omschrijven valt als ‘ superromige avocado’. Het vormt onderdeel van Jamaica’s nationale gerecht (saltfish & ackee) en op mijn eerste vrije avond van 2024 wil ik dit voor mezelf maken. Dat ik daardoor een goed excuus heb om te keuvelen met de tokoverkopers uit de buurt is mooi meegenomen.”

Perfecte rijstgerechten

”Voor kerst kreeg ik een rijstkoker: een eenvoudige tool die al langer op mijn lijstje stond. Perfecte rijst koken is namelijk een kunst en met dit apparaat hoop ik die een stukje beter te beheersen.

Het ultieme doel? Eersteklas onigiri maken. Want ondanks dat je de rijsthappen tegenwoordig ook uit de muur kunt halen, lijkt een zelfgemaakt exemplaar me nog tien keer zo bevredigend. Al ken ik mezelf ook wel goed genoeg om te weten dat het niet bij één exemplaar zal blijven.”

onigiri-automaat
Bron: Unsplash

De goede voornemens van Culy’s Ogechi

1. Nieuwe keukens proberen

Ogechi: ”In 2024 wil ik meer moeite doen om minder bekende keukens uit te proberen. Die van Kazakhstan bijvoorbeeld, maar ik zou ook meer willen inzoomen op bepaalde regio’s binnen landen als China en India. Daar valt immers nog een hoop te ontdekken! Lekker eten, een hoop nieuwe inspiratie en nieuwe technieken: dat is wat ik hoop te vinden in het nieuwe jaar.”

2. Tijd nemen voor eten

”Nieuwe recepten uittesten en langs de nieuwste hotspots gaan is hartstikke leuk. Maar met het internet (waar iedere dag wel een nieuwe foodtrend opduikt) en een overaanbod aan restaurants merk ik dat ik meer wil proberen dan dat daar tijd voor is.

Hierdoor vergeet ik bijna te genieten, terwijl ik het zo belangrijk vind om bewust stil te staan bij wat ik eet en waar mijn eten vandaan komt. Daar iets meer de tijd voor nemen in 2023 kan dus geen kwaad.”

3. De geschiedenisboeken in

”De geschiedenis van eten is hartstikke belangrijk en over het algemeen weet ik daar nog weinig over. Graag wil ik in 2024 meer leren over waar de gerechten die ik eet vandaan komen, maar ook over eetculturen en keukens. Boeken als Jamaican Food van H.W. Bigman en Building Houses out of Chicken Legs van Pysche A. Willam-Forson staan al op mijn lijstje.”

Meer lekkere lijstjes?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.