Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 31 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Gelukkig 2023! Dit zijn de goede eet voornemens van de Culy-redactie

Happy new year! 2023 brengt nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe uitdagingen en natuurlijk goede voornemens. Ook dit jaar willen wij die laatste met jullie delen. Geeft ons ook weer wat druk om ze ook daadwerkelijk te gaan waarmaken.

Eindelijk eens eten bij dat ene restaurant? Meer van dit koken, minder van dat koken? Minder bestellen? Dat ene gerecht perfectioneren, of die ene vaardigheid aanscherpen? De goede voornemens zijn eindeloos. Maar dit zijn de onze.

De goede voornemens van Nancy:

Perfecte cannelés

“Ehm, telt minder croissants eten ook? Sinds er bij mij in de buurt ein-de-lijk een goede Franse zuurdesembakker zit, ga ik daar veel te vaak langs om croissantjes te halen. En dan zit ‘ie ook nog eens in zo’n leuk pand, is ‘ie eigenlijk operazanger en komen er de heerlijkste bakkersgeuren vandaan. Mocht je je in (de buurt van) Utrecht bevinden, bij Bakkerij Amadeus moet je zijn.

Verder wil ik al heel lang bij Public Space in Amsterdam gaan eten en droom ik ervan om mijn recept voor de perfecte cannelés uit te breiden met varianten met smaakjes. Miso-hazelnoot bijvoorbeeld.

Recept voor cannelés caneles
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dansen van blijdschap

Ook wil ik mijn zelfgemaakte pizzadeeg proberen te perfectioneren. Ik heb een te gekke pizza-oven die de lekkerste pizza’s bakt (op 400 graden, klaar in 2 à 3 minuten), maar mijn deeg kan nog iets meer smaak hebben. Misschien moet ik toch weer een starter van iemand adopteren.

En als laatste: ik hoop John Williams bij Sublime nog vaker aan het dansen te krijgen – hij doet altijd een gek dansje in de studio als ik iets voor hem heb gekookt waar hij heel blij van wordt. Da’s het leukste dat er is: iemand verrassen met smaken of gerechten die ‘ie nog niet kende – dat vind ik zelf immers ook één van de leukste dingen in het leven. 😊”

Pizza met 'nduja en venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De goede voornemens van Winnie:

Back to basics

“Mensen die me kennen weten dat mijn gerechten altijd alle kanten opgaan: de ene week ben ik geobsedeerd door de Indiase keuken, de andere week zit ik in mijn broodjesfase en tover ik de ene killersandwich na de andere op tafel.

Gevolg? De meest uiteenlopende gerechten zijn al de revue gepasseerd in die kleine keuken van mij. Toch voel ik één groot gemis: meer klassieke kooktechnieken beheersen. Uien snipperen volgens de regels van de kunst, groenten glaceren of sabayon kloppen uit de losse pols… Leer het me!

Wijn flessen in kast
Bron: Alexander Gamanyuk via Unsplash

Midden-Oosterse avonturen

Helemaal mooi zou het zijn als ik mijn wijnkennis dit jaar nog wat meer kan uitbreiden. Daarnaast heeft Tel Aviv sinds kort de eerste plaats op mijn bucket list veroverd. Kandidaten om mee te speuren naar de beste sabich, arajes en choemoes van de stad mogen zich bij mij aanmelden.”

De goede voornemens van Martine:

Alleen maar verse pasta

“Mijn voornemen voor 2023 is dat ik geen kant en klare pasta meer koop maar alles zoveel mogelijk zelf maak. In 2019 heb ik dit ook gedaan toen ik een pasta machine cadeau kreeg, maar dat is er een beetje bij ingesleten. In 2023 wil ik weer zoveel mogelijk pasta vers zelf maken.”

kant en klare verse pasta thuis stock unsplash
Bron: Unsplash

De goede voornemens van Ogechi:

To-eat lijstje:

“Ieder jaar maak ik een lijstje met ingrediënten en gerechten die ik echt een keer moet proeven. Elke dag kom ik wel iets tegen wat ik nog niet geproefd heb, dat stop ik dan ergens in m’n achterhoofd, maar ik kom er nooit aan toe om het daadwerkelijk te eten. Vandaar mijn jaarlijkse ‘to-eat’ lijstje. Voor 2023 staat het volgende er op:

  • Kulfi: Indiaas ijs, vaak met pistache en smaakmakers als saffraan en kardemom. Ik wil dit!
  • Mojama: da’s Spaanse ingelegde tonijn uit Andalucia. Need I say more?
  • Injera: een pannenkoek van teffmeel met toppings. Dit wil ik al zo lang proeven! Nu de Oost-Afrikaanse keuken eindelijk aan bekendheid wint, schaam ik me bijna om te zeggen dat ik dit nog nooit heb gehad.
  • Franse taco: wrap gevuld met patat, vleessoorten en kaas. Zó fout dat het lekker is (denk ik). Vooral die kaas, mmm.”

De goede voornemens van Emmo:

Een groter repertoire

“Hoewel mijn collectie kookboeken steeds groter wordt, kook ik eigenlijk vooral m’n vaste klassiekers. Hierdoor heb ik mijn pasta bolognaise, geroosterde groenten, nasi en risotto tot in de puntjes weten te perfectioneren. Dat is tof, maar in al die kookboeken staan nog honderden pareltjes waar ik mij nog nooit aan heb gewaagd…

Daarom neem ik mezelf voor om in 2023 vaker mijn kookboekenkast in te duiken en wat meer buiten m’n comfort-zone te koken. Technieken leren die ik nog niet beheers, ingrediënten gebruiken waarvan ik niet wist dat ze bestonden, in het verleden mislukte recepten opnieuw uitproberen… Alles om mijn kook-repertoire uit te breiden.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.