Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De zon in een glaasje: mango kulfi uit Switi Sranan

Soms heb je van die gerechten waarbij je de zon bijna kunt proeven en je in gedachten even tien minuten op vakantie gaat. Dit gerecht is er weer zo een waarbij je direct een retourtje to the tropics meepikt. In haar nieuwste boek Switi Sranan beschrijft Noni Kooiman de geschiedenis van de Surinaamse keuken aan de hand van de verschillende bevolkingsgroepen – elk met hun eigen culinaire invloeden. Het resultaat: gerechten zoals deze heerlijke mango kulfi – verrukkelijk mango-ijs – dat je in een handomdraai op tafel zet. Suriname, maar dan in je achtertuin!

Noni over mango kulfi

Noni: “Dit is het ijsje van mijn dromen. Het is een soort mango lassi (een Indiaas drankje van mango, yoghurt en melk), maar dan zoeter en bevroren. Je komt het zelden tegen in Suriname, maar bij de mensen thuis wordt het nog wel eens gemaakt. In India wordt het veel gegeten met saffraan en pistache. In Suriname struikel je in het juiste seizoen over de rijpe manja’s (mango’s), vandaar deze variant.”

Mango kulfi uit Switi Sranan
Bron: Switi Sranan

Aan de slag: mango kulfi

Verwijder de schil van de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en doe dat in een maatbeker. Pureer de mango met een staafmixer. Als je Surinaamse mango gebruikt, is het lekker om de vrucht eerst door een zeef te drukken om zo de haartjes eruit te zeven.

Doe de slagroom, gecondenseerde melk en de kardemom in de maatbeker en pureer samen met de mango glad.

Verdeel het mengsel over mooie glaasjes, bestrooi het met nog wat kardemom en laat het één nacht opstijven in de vriezer.

Switi Sranan van Noni Kooiman
Bron: Switi Sranan

Switi Sranan – De rijke Surinaamse keuken – van Noni Kooiman (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,- 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.