Van steak-frites-croissant tot kimchi-croissant: de huidige croissanttrend draait om vol en hartig
In Amsterdam verandert de toon in de vitrine. Waar de croissant ooit stond voor een licht ontbijt met hooguit wat jam en er een aantal decenia later wat werd geëxperimenteerd met een ham-kaasvulling, verschijnen nu steeds meer hartige varianten die bijna complete maaltijden zijn. Een trend die over is komen waaien vanuit Amerika en in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt.
Bakkerij Fort Negen in Amsterdam, loopt daarin al een tijdje voorop. Daar wisselen de specials wekelijks: van een Mexicaanse croissant gevuld met bonen, kaas en chili tot een versie met paddenstoelen en XO-saus. De meest originele varianten hebben we voorbij zien komen.
Hartige croissant overgewaaid vanuit Amerika
Het is overigens dus geen puur Amsterdams fenomeen. Wereldwijd schuiven zoete croissants op om plaats te maken voor hartige varianten die steeds gewaagder worden. In Amerika liggen croissants in de toonbank die zijn gevuld met kimchi en spam, of met bacon, ei en ramen (echt waar!).
Wij raakten enorm enthousiast door Shakkar in Houston: daar vind je allerlei specials zoals een croissant gevuld met steak-frites (letterlijk een stuk steak met friet in het bladerdeeg). Of denk aan croissants met kimchi en met jumbo krab en kaas of eentje met gerookt pittig gehakt. Alleen daarvoor zouden we al een vliegticket naar Texas boeken..
Verder zien we croissants met kaas en krab, met pittige worst en bonen en zelfs met gestoofde short ribs. Wat de Fransen er precies van vinden blijft nog even gissen, maar wij zijn in ieder geval fan van de upgrade van deze Franse klassieker.
Meer maaltijd dan ontbijt
Deze nieuwe generatie croissants is allang niet meer alleen iets voor bij het ontbijt. Natuurlijk kun je er prima de dag mee beginnen, maar de meeste zijn zó rijk gevuld dat ze beter passen bij de lunch. Of zelfs als maaltijd op zich.
Vaak heb je er aan één genoeg, of deel je er eentje met iemand anders. Veel mensen eten ze zelfs met mes en vork, want eerlijk is eerlijk: sommige exemplaren zijn zo vol dat alles eruit dreigt te glijden zodra je erin bijt.
Het is van een hartige croissant vraagt om een beetje aandacht, niet iets dat je onderweg naar je werk wegwerkt. Ideaal voor het weekend dus.
Croissant met geroosterde bloemkool
Het leuke aan deze nieuwe golf hartige patisserie is dat er ineens totaal nieuwe producten ontstaan. De basis blijft klassiek Frans, maar bakkers durven te spelen met smaken en texturen die je niet eerder in een croissant zag.
Ze gebruiken vaak seizoensgroenten, gefermenteerde smaken of onbekende producten en zoeken steeds opnieuw naar de juiste balans tussen zoet en hartig. En laat dat nou net onze favoriete combinatie zijn.
In Nederland zien we dezelfde nieuwsgierigheid. Steeds meer bakkers stappen af van de veilige smaken en durven iets nieuws te doen met hartig bladerdeeg.
De ene vult zijn hartige croissant met pittige linzen en de ander met geroosterde bloemkool. Fort Negen is daarbij misschien het bekendste voorbeeld, maar de trend breidt zich snel uit.
Onze populairste artikelen van deze week:
- 7x recepten voor een relaxed etentje thuis (+ toetjestips!)
- Dit is de truc waardoor pompoen snijden en schillen eindelijk makkelijk wordt
- Lasagne met garnalenragù en rokerige habanero-olie
- Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
- Sauzige gnocchi ovenschotel met mozzarella en Italiaanse worstjes van Nonna
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fscrambled-egg-11.jpg)